Σαν μαγνήτης τραβούν οι καινοτομίες στο χώρο τις ενέργειας τους “χρυσούς” μεγιστάνες που ξεπήδησαν από τις νέες τεχνολογίες. Το νέο Eldorado τώρα φαίνεται πως είναι η αποθήκευση ενέργειας: Oι νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στον τομέα αυτό προσελκύουν πακτωλό επενδυτικών κεφαλαίωv κυρίως από μεγάλους επιχειρηματίες, οι οποίοι γνωρίζουν ότι όποιος βρει την οικονομικότερη, αποτελεσματικότερη και εφαρμόσιμη σε μεγάλη κλίμακα τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, θα είναι εκείνος που θα κατακτήσει τη νέα, και πολλά υποσχόμενη αγορά που θα δημιουργηθεί.
Ο Μπιλ Γκέιτς, ο Jeff Bezos, ο Mark Zuckerberg και πολλοί άλλοι μεγιστάνες επενδύουν στην αποθήκευση ενέργειας, που μπορεί να δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ΑΠΕ, τη στοχαστικότητα, ότι παράγουν δηλαδή ενέργεια όποτε οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν και όχι όποτε τη θέλει το σύστημα.
Η ομάδα των Αμερικανών (και όχι μόνον) δισεκατομμυριούχων έχει επενδύσει περί το 1 δις. δολάρια στο fund « Breakthrough Energy Ventures » γνωστό ως BEV, το οποίο δίνει προτεραιότητα σε πρότζεκτ αποθήκευσης ενέργειας.
Το BEV, που ιδρύθηκε το 2016, υποστηρίζεται επίσης από επιχειρηματίες όπως ο ιδρυτής του LinkedIn, Reid Hoffman, ο διευθύνων σύμβουλος της Alibaba, Jack Ma και ο David Rubenstein, εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Carlyle Group.
Πρόκειται για ένα fund που έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να λειτουργεί και ως «κεφάλαιο υπομονής» (patient capital), δηλαδή χρηματοδοτεί με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, απέχοντας από την επιστροφή κεφαλαίου ως και 20 χρόνια προκειμένου να δώσει στις startups των μηχανικών και των επιστημόνων τον απαραίτητο χρόνο για να αναπτύξουν τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον κόσμο.
Οι δύο πρώτες επενδύσεις του BEV είναι η Form Energy και η Quidnet Energy. Πρόκειται για δύο startups που έχουν αναπτύξει δύο διαφορετικές τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας.
Η αποθήκευση ηλεκτρισμού, όταν επιτευχθεί σε μεγάλη κλίμακα και προσιτή τιμή, θα μπορούσει να οδηγήσει στην παγκόσμια εξάπλωση των ΑΠΕ και στην πλήρη ανατροπή του ενεργειακού σκηνικού που γνωρίζουμε ως σήμερα.
Η τεχνολογία της Quidnet Energy χρησιμοποιεί το νερό για να αποθηκεύει ενέργεια με ένα καινοτόμο τρόπο. Με το πλεονάζον ηλεκτρικό ρεύμα διοχετεύει νερό σε επαναχρησιμοποιούμενα ή αχρησιμοποίητα πηγάδια πετρελαίου και αερίου εντός σχηματισμών πετρωμάτων σχιστόλιθου. Όταν το νερό διοχετεύεται στο εσωτερικό του κοιτάσματος γεμίζει τις ρωγμές στα πετρώματα, δημιουργώντας πίεση.
Για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η Quidnet απελευθερώνει το νερό και η ασκούμενη πίεση χρησιμοποιείται για τη λειτουργία των στροβίλων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Form Energy - στην ηγετική της ομάδα συμμετέχει ένας καθηγητής του MIT και ένας πρώην μηχανικός της Tesla - εργάζεται για την ανάπτυξη μιας υπερ-αποδοτικής μπαταρίας που θα μπορούσε να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες ενέργειας για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Το κόστος αποθήκευσης ηλεκτρισμού σε μπαταρίες υπολογίζεται κατά βάση με το πόσο κοστίζει η αποθήκευση ενέργειας ανά κιλοβατώρα. Η Form Energy αναπτύσσει τεχνολογία μπαταριών που μπορεί να περιορίσει το κόστος σε μόλις 10 δολάρια ανά kWh, τη στιγμή που οι φθηνότερες μπαταρίες αποθηκεύουν ενέργεια στην τιμή των 200 δολαρίων ανά kWh
Η μείωση του κόστους αποθήκευσης σε μπαταρίες και η αύξηση της ποσότητας και του χρόνου αποθήκευσης της ενέργειας μπορεί να μειώσει δραστικά το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων και να επεκτείνει την εμβέλειά τους. Θα μπορούσε επίσης να καταστήσει πολύ πιο αποδοτική την ηλεκτροδότηση κατοικιών με ηλιακή ενέργεια.
Στο στοίχημα της αποθήκευσης ενέργειας, ποντάρουν και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες. Η εταιρεία NantEnergy του Κινέζου Patrick Soon-Shiong αγόρασε τον κατασκευαστή μπαταριών ψευδαργύρου Fluidic, καθώς και το τμήμα SmartStorage της Sharp στις ΗΠΑ.
Νωρίτερα, άλλος Κινέζος μεγιστάνας ο Wang Chuanfu, επικεφαλής της κινεζικής εταιρείας BYD, μετεξέλιξε την εταιρία του σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και μέσων σταθερής αποθήκευσης ενέργειας. Ο Elon Musk έχει ήδη αναδείξει την Tesla σε φορέα σταθερής αποθήκευσης ενέργειας , ενώ ένας από τους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους της ηλιακής βιομηχανίας, ο Jifan Gao, δραστηριοποιείται επίσης στην αποθήκευση ενέργειας.
Μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, όπως η Aggrekko, η Wartsilla και η Total έχουν όλοι πραγματοποιήσει εξαγορές εταιριών αποθήκευσης ενέργειας τα τελευταία χρόνια.
Η εταιρία συμβούλων WoodMac σε σχετική μελέτη προβλέπει ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας θα μπορούσαν να φτάσουν τα 780GW μέχρι το 2040. Πριν τα τέλη του 2017 , οι αντίστοιχες εκτιμήσεις δεν ξεπερνούσαν τα 3,8GW. Το στοιχείο αυτό και μόνο δείχνει τις τεράστιες ανακατατάξεις που συντελούνται στο τομέα της Ενέργειας.