Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αντικειμενική αξία στα ακίνητα καλύπτει ακίνητα έως και 250.000 ευρώ,ενώ το υπόλοιπο του δανείου που θα τυγχάνει ρύθμισης είναι κατ’ ανώτατο 130.000 ευρώ (σε αυτό περιλαμβάνονται τυχόν πέραν του ενός δάνεια τα οποία έχουν ως εγγύηση πρώτη κατοικία, περίπτωση κατά την οποία λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα).
«Γενναιόδωρο» σε σχέση με τα επίπεδα που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση εμφανίζεται και το εισοδηματικό κριτήριο. Προσδιορίζεται στις 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι ενώ προστίθενται επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο. Δηλαδή οικογένεια με τρία παιδιά καλύπτεται για εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» του δανείου, αυτό δεν θα είναι οριζόντιο. Θα γίνεται στο υπόλοιπο του ποσού του δανείου, όταν το ύψος του τελευταίου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.
Στη ρύθμιση μπαίνουν όλα τα δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία, μια θέση που είχε από την αρχή υποστηρίξει η κυβέρνηση. Παράλληλα, το συνολικό κονδύλι που θα διαθέσει στο δημόσιο για την επιδότηση της δόσης για τη διετία 2019-2020 ξεπερνάει τα 450 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κάλυψη περίπου 200.000 δανείων, τα οποία έχουν εγγύηση πρώτη κατοικία.
Το «πράσινο φως» από την πλευρά των εποπτικών αρχών και των δανειστών είναι κρίσιμο καθώς το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη είναι κορυφαία προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία θα κρίνει και το εάν θα δοθεί τον Μάρτιο έγκριση για την εκταμίευση του περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα SMP και ANFAs.
Κρίσιμο ερώτημα παραμένουν οι συνέπειες σε ό,τι σχετίζεται με τις προβλέψεις που θα κληθούν να πάρουν οι τράπεζες, με βάση την προωθούμενη ρύθμιση. Οι αισιόδοξοι, πάντως, δεν αποκλείουν θετική ανατροπή, αν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες αρχίσουν να πληρώνουν, με κίνητρο την κρατική επιδότηση της δόσης.