Eπιτακτική κρίνεται, ωστόσο, η ανάγκη μείωσης των επιτοκίων δανεισμού προς τις βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις.
Η πολυπόθητη ρευστότητα στην αγορά δεν θα έλθει, αν δεν γίνουν και άλλες παρεμβάσεις που απαιτούν συλλογική διαχείριση, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα. To μήνυμα αυτό έστειλε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ. Ο κ.Φέσσας υπογράμμισε ότι, παραμονές της ένταξής τους στην Τραπεζική Ένωση και την εποπτεία της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να αφήσουν πίσω τους τις τρομακτικές επιπτώσεις της κρίσης και να βρεθούν σε σταθερή πορεία εξυγίανσης και ανάταξης, ώστε να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί επιτακτική την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων δανεισμού προς τις βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε αυτές που εξυπηρετούν κανονικά και χωρίς συνεχείς ρυθμίσεις τις υποχρεώσεις τους. Ο ΣΕΒ προτίθεται να ξεκινήσει συζητήσεις με τις Διοικήσεις των Τραπεζών και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ώστε να προκύψει από κοινού ένα πλαίσιο αρχών με στόχο τη σταδιακή, επιλεκτική αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων και την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας. Ακόμη, κατά τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, απαιτείται αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ( NPLs ), που αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση και το μεγαλύτερο κίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και για τις προοπτικές της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
Εξ άλλου, σύμφωνα με τον κ.Φέσσα, είναι καθοριστικής σημασίας η επαναξιολόγηση των επίσημων προγραμμάτων χρηματοδότησης της οικονομίας που προέρχονται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους (ΣΕΣ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ΤΑΝΕΟ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Αναπτυξιακή Τράπεζα κ.ο.κ.). Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνει στη βελτίωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.
«Είναι αναγκαίο, ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης ομολόγων από μεσαίες επιχειρήσεις ή να διοχετευθούν πόροι του ΣΕΣ (νέου ΕΣΠΑ) με τη μορφή εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις .Επιβάλλεται επίσης να εκσυγχρονισθεί το θεσμικό πλαίσιο και να επιτραπεί η μη Τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, όπως, πχ από ασφαλιστικές εταιρείες, funds κοκ».