Μετά τη συντριβή του αεροσκάφους Boeing 737 Max 8 των Ethiopian Airlines, πολλές χώρες και εταιρείες έχουν «καθηλώσει» το συγκεκριμένο αεροπλάνο, μετά την αυξημένη ανησυχία για την ασφάλειά του.
Ηταν το δεύτερο ατύχημα στο οποίο εμπλέκεται αεροπλάνο 737 Max, τους τελευταίους πέντε μήνες.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τη Δευτέρα, η Κίνα και η Ινδονησία σταμάτησαν τις πτήσεις, σε μία κίνηση που εκλαμβάνεται ως ένδειξη συμπαράστασης στην αμερικανική εταιρεία.
Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές αεροπορικών μεταφορών ακολούθησαν την Τρίτη, ενώ αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν ανεξάρτητα προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση.
Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή ωστόσο δεν θα απαγορεύσει τις πτήσεις του συγκεκριμένου μοντέλου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με τον CEO της Boeing, Dennis Muilenburg, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος είναι ασφαλές, σύμφωνα με δύο πηγές του Reuters.
Οι παρακάτω χώρες και αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις πτήσεις με τα 737 Max, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Πιλότοι στις ΗΠΑ παραπονέθηκαν τουλάχιστον πέντε φορές τους τελευταίους μήνες, σχετικά με προβλήματα ελέγχου που αντιμετώπισαν στα αεροσκάφη Boeing 737 MAX 8, σε καθοριστικά στάδια της πτήσης των αεροσκαφών τους, σύμφωνα με το “Politico”, που επικαλείται αρχεία των ομοσπονδιακών αρχών.
Σε μερικά από τα περιστατικά των παραπόνων εμφανίζεται να εμπλέκεται το ίδιο σύστημα αποτροπής της απώλειας στήριξης του αεροσκάφους (Maneuvering Characteristics Augmentation System - MCAS).
Σε προβληματική λειτουργία του MCAS, αλλά και ελλιπή εκπαίδευση του πληρώματος φαίνεται να αποδίδεται η συντριβή του Boeing 737 MAX 8 που έγινε στην Ινδονησία τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με την αναφορά που υπάρχει στη βάση δεδομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA).