Εάν οι πωρόλιθοι που βρέθηκαν ατάκτως εριμμένοι στον τρίτο θάλαμο του Τύμβου Καστά και ήδη αφαιρούνται από τους ανασκαφείς έπαιζαν το ρόλο τοίχου σφράγισης, τότε ενδέχεται το μνημείο να αναπτύσσεται κατά βάθος. Δηλαδή, να υπάρχει κάτι σαν ένα υπόγειο ταφικό δωμάτιο, πίσω από ένα δάπεδο φτιαγμένο από πωρόλιθους. Στην περίπτωση αυτή, αντί για κάθετος, όπως ήταν εκείνος που συνάντησε η ερευνητική ομάδα εμπρός από τις Σφίγγες και κατόπιν ο δεύτερος εμπρός από τις Καρυάτιδες, ο τοίχος είναι οριζόντιος.
Αυτή είναι και η μόνη ελπίδα που απομένει για κάποια σημαντικά ευρήματα, εφόσον με το τελευταίο δελτίο τύπου του ΥΠΠΟ πρακτικά αποκλείεται η κατά μήκος ανάπτυξη του μνημείου.
Η ίδια η Κατερινά Περιστέρη, επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά ξεκαθάρισε με δηλώσεις της χθες από τη Δράμα ότι δεν υπάρχει άλλος θάλαμος. Διαβάστε αναλυικά τις δηλώσεις της εδώ
Βέβαια, τα υπόγεια ταφικά μνημεία δεν ήταν κάτι που συνηθιζόταν στον ελληνικό χώρο -αν και, όπως έχει αποδειχθεί έως τώρα, το μνημείο της Αμφίπολης ούτως ή άλλως δεν ακολουθεί κάποια παράδοση.Συγκεκριμένα, εκ μέρους της διεπιστημονικής ομάδας των ερευνητών διευκρινίζεται ότι «η υπόθεση εργασίας που είχε διατυπωθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου (τέταρτου χώρου) πλάτους 0,96 μ., δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο».
Με πιο απλά λόγια, μία από τις μαρμάρινες πλάκες, από αυτές που είχαν χρησιμοποιηθεί για την επένδυση των τοίχων σε ολόκληρο το μνημείο, αποκολλήθηκε. Το αποτύπωμα που άφησε, προκάλεσε σύγχυση, καθώς οι φωτογραφίες παραπλάνησαν κοινό αλλά και ειδικούς εκτός ανασκαφής, δίνοντας την εντύπωση ότι υπήρχε μια μικρότερη και έκκεντρα τοποθετημένη ως προς τις προηγούμενες, θύρα.Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει επόμενος θάλαμος μετά από τον τρίτο, το μόνο ενδεχόμενο που απομένει είναι να αποκαλυφθούν οποιουδήποτε είδους ευρήματα στην επίχωση του χώρου ο οποίος ανασκάπτεται επί του παρόντος. Βάσει αυτών των υποθετικών αλλά προσδοκόμενων αντικειμένων, των υπολειμμάτων από οστά ή νεκρική τέφρα, θα είναι δυνατόν να αποδοθεί το μνημείο σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Και, επίσης, ο Τύμβος να χρονολογηθεί οριστικά και πέραν πάσης αμφισβήτησης.
Απομένει περίπου ένα μέτρο αμμώδους χώματος έως ότου οι ανασκαφείς φτάσουν στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου, όπου και θα εξακριβωθεί το υλικό από το οποίο έχει συντεθεί. Εάν αποτελείται από πωρολίθους, ίσως κάτω από αυτούς να κρύβεται το πραγματικά σημαντικό κομμάτι του τάφου της Αμφίπολης.