Σχέδιο νόμου το οποίο έχει σκοπό να αναδιαμορφώσει τη στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο εισήγαγαν χθες στην αμερικανική Γερουσία οι Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο. Το σχέδιο νόμου (Eastern Mediterranean Security and Energy Act of 2019) , το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο αλλά και την υποστήριξη της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ στον ενεργειακό και αμυντικό τομέα, έχει όπως είναι σαφές υψηλή συμβολική και ουσιαστική σημασία, ενώ είναι επίσης προϊόν διακομματικής συναίνεσης καθώς ο κ. Μενέντεζ (Νιου Τζέρζι) προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα και ο κ. Ρούμπιο (Φλόριντα) από τους Ρεπουμπλικανούς.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, το σχέδιο νόμου λαμβάνει υπόψη τόσο τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην περιοχή όσο επίσης και την επιδείνωση των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και των περιφερειακών εταίρων τους με την Τουρκία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αξιοσημείωτα εθνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μενέντεζ, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ρούμπιο σημείωσε ότι «με την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο και την επέκταση της αναγκαίας Εξωτερικής Στρατιωτικής Βοήθειας (FMS) προς την Ελλάδα, αυτή η νομοθεσία αναδεικνύει μία ολιστική προσέγγιση με σκοπό τη σταθερότητα των κρίσιμων περιφερειακών μας εταίρων».
Τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου είναι:
* άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία,
* πρόταση για ίδρυση ενός Ενεργειακού Κέντρου ΗΠΑ – Ανατολικής Μεσογείου προς διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ,
* πρόταση για στρατιωτική βοήθεια (FMF) ύψους 3.000.000 δολαρίων προς την Ελλάδα,
* πρόταση για χορήγηση βοήθειας υπό τη μορφή στρατιωτικής εκπαίδευσης ύψους 2.000.000 δολαρίων προς Ελλάδα και Κύπρο,
* παρεμπόδιση της παράδοσης των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία εφόσον αυτή προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού συστήματος S-400,
* το αίτημα προς την κυβέρνηση Τραμπ να καταθέσει στο Κογκρέσο μία στρατηγική για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και έκθεση για τις κακόβουλες δραστηριότητες της Ρωσίας και άλλων κρατών στην περιοχή.
Την ικανοποίησή τους για το νομοσχέδιο εξέφρασαν το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Συνεργασίας (HALC) και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC).
Την ίδια ώρα, ο Τουρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και με δεδομένη την οικονομική αδυναμία της Τουρκικής οικονομίας, επιμένει στην προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S 400. Η Τουρκία ενδέχεται να αγοράσει και άλλα συστήματα αεροπορικής άμυνας από τη Ρωσία, αν δεν καταφέρει να αγοράσει το αμερικανικό Patriot, ενώ θα αναζητήσει και εναλλακτικές, αν δεν μπορέσει να παραλάβει τα αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ, προειδοποίησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη θετική απάντηση από την Ουάσινγκτον σχετικά με την πρότασή της για σύσταση κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα εξετάσει τη σχεδιαζόμενη αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών S-400.
Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι δήλωσε σε Αμερικανούς αξιωματούχους στη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ πως η συμφωνία για την αγορά των S-400 έχει ολοκληρωθεί, ενώ τόνισε ότι είναι παράλογο να αμφισβητείται η συμμετοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ, εξαιτίας της συμφωνίας με τη Ρωσία για την αγορά του συστήματος αεροπορικής άμυνας.