«Πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης, εφόσον οι δείκτες στην οικονομία συνεχίσουν να κινούνται θετικά», είπε, με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει νέες παροχές «με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και όχι με εκλογικά κριτήρια».
Γνωστοποίησε δε, ότι αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κίνα, δηλαδή στις αρχές Μαΐου, θα γίνει ειδική συνεδρίαση με τους οικονομικούς υπουργούς για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών αναφέρονται σε συζητήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης για θετικά μέτρα μόνιμου, κυρίως, χαρακτήρα, τα οποία θα εφαρμοστούν από την επόμενη χρονιά -τουλάχιστον τα περισσότερα.
Σ' αυτό το πλαίσιο υπήρξε η γνωστή θέση για επαναφορά «ενός είδους 13ης σύνταξης», η οποία διέρρευσε λανθασμένα ως άμεση επαναφορά του δώρου Πάσχα. Μελετάται ακόμα περαιτέρω μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, πέραν των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί για την επόμενη διετία.
Κατά το οικονομικό επιτελείο, το κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα κονδύλι 3,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο σχεδιασμός είναι να αξιοποιηθεί «με μια ισορροπία» που θα εξασφαλίζει τόσο την περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών, όσο και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Aφορολόγητο
Στα εν λόγω μέτρα ανήκει, σαφώς, η μη περικοπή του αφορολόγητου ορίου, στην οποία αναφέρθηκε ευθέως χθες ο πρωθυπουργός. Στην ερώτηση, δηλαδή, εάν θα ισχύσει η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου το 2020, απάντησε: «Όπως οι συντάξεις δεν μειώθηκαν την 1.1.2019, σας λέω με απόλυτη επίγνωση πως όσο η χώρα κινείται στη σταθερή τροχιά που τη βάλαμε, θα πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης».
Ενώ με τη φράση «όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, μείωση αφορολογήτου δεν θα υπάρξει», έθεσε άλλο ένα εκλογικό δίλημμα -για τις κάλπες του Μαΐου και του φθινοπώρου. Την εξέλιξη αυτή «φωτογράφισε» και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πριν από δύο ημέρες, δίνοντας... την ίδια απάντηση που έδινε και για τη μη περικοπή των συντάξεων: «Κάθε πράγμα στον καιρό του».
Αυτή τη φορά πάντως έκανε κι ένα βήμα περισσότερο, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ακούγοντας την κοινωνία που λέει ότι είναι προβληματική η μείωση του αφορολόγητου ορίου».
Ο παραπάνω σχεδιασμός συνδέεται ευθέως με το «διώξιμο» του ΔΝΤ, μέσω της αποπληρωμής μέρους (ή και όλου) του χρέους προς αυτό.
«Με την αποπληρωμή του ΔΝΤ δίνεται η δυνατότητα να ‘διώξουμε’ αυτούς που μας οδήγησαν σε λάθος πολιτικές» τόνισε ο κ. Τσίπρας χθες και πρόσθεσε: «Μπαίνουμε σε μία νέα "πίστα", με εμβάθυνση των πολιτικών που εξαγγέλθηκαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο από τη Θεσσαλονίκη».