Στην 34η θέση παγκοσμίως σε όρους ποιότητας ζωής βρίσκεται η Αθήνα, ανεβαίνοντας τέσσερις θέσεις σε σχέση με το 2018, στη σχετική έρευνα της Deutsche Bank για το κόστος διαβίωσης.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ζυρίχη και στη δεύτερη το Ουέλινγκτον (Ν. Ζηλανδία), ενώ η Αθήνα κατατάσσεται υψηλότερα από πόλεις όπως το Παρίσι, το Μιλάνο και το Μπουένος Άιρες.
Σε όρους μηνιαίων εισοδημάτων, η Αθήνα βρίσκεται στην 42η θέση, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, με το μέσο εισόδημα πάντως να μειώνεται κατά 16% στην πενταετία, στα 853 δολάρια.
Σε όρους διαθέσιμου εισοδήματος μετά το κόστος στέγασης, η Αθήνα βρίσκεται στην 40ή θέση με 555 δολάρια, εισόδημα που εμφανίζει μείωση 21% στην πενταετία.
Όπως αναφέρει ο οίκος, δεν θα πρέπει κανείς να χάσει ή να καταστρέψει το iPhone του ενώ βρίσκεται σε διακοπές στην Ελλάδα καθώς κοστίζουν από 25 ως 65% ακριβότερα από ό,τι στις ΗΠΑ.
Το κόστος ενός «φθηνού ραντεβού» στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 95 δολάρια, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 31η θέση στη σχετική κατάταξη.
Στον «δείκτη της Cοca Cola», η Αθήνα βρίσκεται στη 15η θέση, με το σχετικό κόστος να ανέρχεται στα 2,23 δολάρια, μειωμένο κατά 21% στην πενταετία. (Το πιο ακριβό μπουκάλι 2 λίτρων Cοca Cola συναντάται στη Νορβηγία, με το σχετικό κόστος στα 4,7 δολάρια). Αντίστοιχα για 500 ml μπίρας στην Αθήνα πληρώνει κανείς κατά μέσο όρο 5,2 δολάρια (27η θέση παγκοσμίως) έναντι… 11,4 δολαρίων στο Ντουμπάι, που έχει και τη σχετική πρωτιά.
Ακριβά πληρώνει κανείς και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια στην Αθήνα, με το σχετικό κόστος στα 102,5 δολάρια φέτος και τη χώρα στη 16η θέση με τα ακριβότερα υποδήματα. Στην 21η θέση με τα ακριβότερα… τζιν παντελόνια η Ελλάδα, με το σχετικό κόστος στα 84,6 ευρώ.
Οσον αφορά στη δημόσια συγκοινωνία, στην Αθήνα εμφανίζονται μια από τις χαμηλότερες μετρήσεις όσον αφορά στο μηνιαίο κόστος, στα 33,4 δολάρια, με τη χώρα στην 40ή θέση (στο Λονδίνο οι ακριβότερες μετακινήσεις, με 179 δολάρια τον μήνα).
Σε όρους καυσίμων ωστόσο, η Αθήνα εμφανίζεται μια από τις ακριβότερες πρωτεύουσες, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση παγκοσμίως στη σχετική κατάταξη, με 1,78 δολάρια το λίτρο, πάνω από Παρίσι, Ρώμη, Λονδίνο, Μαδρίτη και Ζυρίχη.
Οικονομική… επιλογή στην πόλη είναι το γυμναστήριο, με το σχετικό κόστος να διαμορφώνεται στα 37,9 δολάρια τον μήνα φέτος, με πτώση 40% στην πενταετία και την Αθήνα στην 42η θέση της σχετικής κατάταξης.
Παρά τις αυξήσεις, στην Αθήνα μπορεί να βρει κανείς από τα φθηνότερα πακέτα τσιγάρα, στα 4,9 δολάρια (Marlboro), με την πόλη να βρίσκεται στην 33η θέση της σχετικής κατάταξης (Ενδεικτικά, τα ακριβότερα τσιγάρα βρίσκει κανείς στη Μελβούρνη, στα 23,1 δολάρια το πακέτο).
Οσον αφορά στο κόστος του Ιντερνετ, η Αθήνα κατατάσσεται στην 39η θέση παγκοσμίως, στα 21 δολάρια τον μήνα (έναντι 82 δολαρίων στο ακριβό Ντουμπάι).
Αξιοσημείωτο από την έρευνα είναι ότι η Ζυρίχη έχασε την πρωτοκαθεδρία της ως η πόλη με τους υψηλότερους μισθούς και διαθέσιμα εισοδήματα στον κόσμο, από το Σαν Φρανσίσκο.