To ζήτημα των “νέων ΑΔΙ” αναμένεται να τεθεί στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας με τα στελέχη των θεσμών, εν όψει της έκθεσης της Κομισιόν που είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου.
Παρότι αρκετές από τις ενεργειακές εκκρεμότητες, και ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με αποκρατικοποιήσεις, όπως ο μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ και η πώληση πλεοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ Εμπορίας ή η λιγνιτική αποεπένδυση της ΔΕΗ παραμένουν ως εκρεμότητες, αφού με την αναγγελία των πρόωρων εκλογών “πάγωσαν” και πρακτικά παραπέμφθηκαν στην επόμενη κυβέρνηση, οι τεχνικές λεπτομέρειες του νέου Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος πρόκειται να συζητηθούν, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και κάποιες εξελίξεις.
Συνολικά πάντως, ακόμα και αν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των θεσμών στις 5 Ιουνίου, η ολοκλήρωση της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε εκκρεμότητα, ενώ είναι αμφίβολο αν θα γίνει η σχετική συζήτηση στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου όπως είχε προγραμματιστεί.
Ο Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος, ένα σύστημα αμοιβής των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων ανεξαρτήτως τεχνολογίας για την ισχύ που διαθέτουν στο σύστημα, απασχολεί ιδιαίτερα την αγορά, τόσον όσον αφορά τις μονάδες της ΔΕΗ (λιγνιτικές και μη ) όσο και τις ιδιωτικές. Μάλιστα είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο από τους υποψήφιους αγοραστές για τις τρεις υπό πώληση μονάδες της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, η συνδικαλστική παράταξη της ΔΑΚΕ των εργαζομένων στη ΔΕΗ έθεσε ευθέως το θέμα των ΑΔΙ για το νέο λιγνιτικό σταθμό που κατασκευάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα, ο οποίος κινδυνεύει να μείνει εκτός του Μόνιμου Μηχανισμού σε περίπτωση παραιτέρω καθυστερήσεων. Στο κείμενο τους, οι συνδικαλιστές εκφράζουν ακόμα την έντονη ανησυχία τους για το επικείμενο κλείσιμο των μονάδων 1 και 2 του λιγνιτικού σταθμού της Καρδιάς αλλά και των μονάδων 3 και 4 του ίδιου σταθμού το επόμενο δίμηνο, πράγμα που αν συμβεί κινδυνεύει να αφήσει χωρίς τηλεθέρμανση την περιοχή κατά την επόμενη χειμερινή περίοδο. Μάλιστα επιρρίπτουν ευθύνες στη διοίκηση της ΔΕΗ, ωσάν να επισπεύδει το κλείσιμο των μονάδων για οικονομικούς λόγους προκειμένου να περιορίσει το κονδύλι δαπανών προς τρίτους, μέρος του οποίου δαπανάται για τη μισθοδοσία του εργολαβικού προσωπικού του ΑΗΣ Καρδιάς.
Ας σημειωθεί πάντως ότι η απόσυρση του ΑΗΣ Καρδιάς προγραμματίστηκε για περιβαλλοντικούς λόγους, και στο πλαίσιο αυτό από το 2015 είχε υπαχθεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 32.000 ωρών, οι οποίες πρακτικά έχουν λήξει.
Η ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ με την ανακοίνωσή της ζητεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας να προχωρήσει άμεσα πριν τις εκλογές στη λήψη μέτρων, για να μη σταματήσει η λειτουργία των μονάδων 3 και 4 του σταθμού Καρδιάς, με βάση το έγγραφο του ΑΔΜΗΕ, περί συνέχισης της λειτουργίας λόγω της αναγκαίας επάρκειας ισχύος, ευθύνη που μπορεί να έχει κάθε κράτος – μέλος της Ε.Ε. για την ασφάλεια της τροφοδοσίας.
Παράλληλα δε τον καλεί να προχωρήσει τώρα τις ενέργειες για τη διασφάλιση της υπαγωγής της “Πτολεμαΐδας 5” στο καθεστώς των ΑΔΙ.