Ανάπτυξη κατά 0,1% σημείωσε η ιταλική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.
Όπως μεταδίδει το Reuters, πρόκειται για υποβάθμιση της αρχικής εκτίμησης ανόδου κατά 0,2%.
Σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε σε 0,1% συρρίκνωση, μη συμφωνώντας με την αρχική εκτίμηση ανάπτυξης κατά 0,1%.
Οι αναθεωρήσεις αποδυναμώνουν τις προοπτικές για την ετήσια ανάπτυξη, την οποία η αντισυστημική ιταλική κυβέρνηση τοποθετεί σε 0,1%.
Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου δέχθηκε πλήγμα από την απότομη πτώση στα αποθέματα.
Η στατιστική υπηρεσία δεν αναθεώρησε το τέταρτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, που επιβεβαιώθηκε στο μείον 0,1% σε τριμηνιαία βάση και αμετάβλητο σε ετήσια.
Πιέσεις στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με του 10ετούς να ενισχύεται κατά επτά μονάδες βάσης, στο 2,72%.
Σε προσοχή όσον αφορά τη διεύρυνση του ελλείματος καλεί η Τράπεζα της Ιταλίας. Η κίνηση έρχεται σε μία εποχή που οι εντάσεις ανάμεσα στον κυβερνητικό συνασπισμό και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υψηλές. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Βρυξέλλες έστειλαν επιστολή στη Ρώμη, ζητώντας εξηγήσεις, γιατί δεν μειώθηκε το χρέος της χώρας την περασμένη εβδομάδα.
«Το να παραμείνουμε στην αναζήτηση προσωρινής ανακούφισης, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να είναι λιγότερο αποτελεσματικό, ακόμη και αντιπαραγωγικό, εάν αυτό οδηγήσει σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και της εμπιστοσύνης από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ιταλίας, στην ετήσια έκθεσή της, την Παρασκευή.
«Οι κίνδυνοι από τις υψηλότερες δαπάνες δεν πρέπει να υποτιμηθούν», σημειώνει σύμφωνα με το CNBC.
«Τα υψηλά επίπεδα χρέους παραμένουν σημαντικός περιορισμός. Σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, το κόστος του ιταλικών ομολόγων είναι υψηλότερο και η οικονομική ανάπτυξή της χαμηλότερη», αναφέρεται στην έκθεση.
Αναλύσεις
Το spread μεταξύ των αποδόσεων του ελληνικού και του ιταλικού δεκαετούς έχει υποχωρήσει έντονα μετά τις ευρωεκλογές. Πλέον, η Capital Economics προβλέπει ότι θα καταστεί αρνητικό, αντανακλώντας τις συγκριτικά χειρότερες οικονομικές προοπτικές στην Ιταλία, το λιγότερο βιώσιμο χρέος και το μεγαλύτερο πολιτικό ρίσκο.
Όπως αναφέρει ο οίκος, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες, κάτι που εξηγεί την ήπια αντίδραση στις περισσότερες ομολογιακές αγορές. Η Ελλάδα και η Ιταλία αποτέλεσαν εξαιρέσεις ωστόσο, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στην πρώτη και να εκτινάσσεται στη δεύτερη. Ως εκ τούτου, το spread μεταξύ των δυο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε εκλογές μετά τη δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκης, που είναι περισσότερο φιλική προς τις επενδύσεις σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, θα επικρατήσει. Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία, το ρίσκο νέων ισορροπιών εντός της κυβέρνησης έχει αυξηθεί μετά τις ισχυρές επιδόσεις της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι.
Αν και ένα spread 40 μονάδων βάσης μεταξύ των δυο ομολόγων είναι ήδη πολύ χαμηλό με ιστορική βάση, η Capital Economics θεωρεί ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω για τρεις λόγους – κλειδιά. Πρώτον, οι αναπτυξιακές προοπτικές στις δυο χώρες ευνοούν τα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών. Ο οίκος αναμένει ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα τόσο φέτος όσο και το 2020. Και οι μεταρρυθμίσεις από μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ενδέχεται να ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη.