Ουδείς αλάνθαστος και το ΔΝΤ έκανε λάθη, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη TV. «Η συμβολή του βεβαίως ήταν καθοριστική» σχολίασε προσθέτοντας πως κατά την έναρξη της κρίσης οι ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούσαν το ΔΝΤ να αποτελεί μέρος της λύσης. «Αν έγινε κάπου λάθος ήταν στην υπερβολική εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, ότι στην αρχή δεν έδωσε επαρκή προσοχή σε εναλλακτικά στοιχεία όπως η μείωση των δαπανών και οι ιδιωτικοποιήσεις και έδωσε υπερβολική έμφαση στην αύξηση των φόρων» τόνισε ο Γ. Στουρνάρας για να σχολιάσει πως «δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν με το όφελος της στερνής γνώσης».
Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα απελευθερώθηκε η αγορά εργασίας πριν από τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, γεγονός που «δημιούργησε μεγαλύτερη μείωση πραγματικών μισθών και μεγαλύτερη ύφεση από ό,τι ήταν αναγκαία… Σήμερα ξέρουμε πως αν τα μέτρα που μας έδωσαν από το 2012 και μετά γίνονταν ευθύς εξαρχής τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα».
«Δεν έχω καμία πολιτική φιλοδοξία» υπογράμμισε, απαντώντας και σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που δέχεται για τις θέσεις που εκφράζει. «Έγινα υπουργός Οικονομικών το 2012 όταν με κάλεσαν τρία κόμματα με την Ελλάδα στα πρόθυρα της καταστροφής. Οι απόψεις που εκφράζω σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι επεξεργασμένες θέσεις επιτελείων της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι εκθέσεις μας δουλεύονται μήνες ολόκληρους… Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ανεξαρτησία και οι διοικητές έχουν σύμβαση 6 ή περισσότερα χρόνια ώστε να μην είναι δέσμιοι του πολιτικού κύκλου. Πολλοί διοικητές έχουν βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής από τις κυβερνήσεις τους, αυτό κυρίως γίνεται διότι έχουν διαφορετικό χρονικό ορίζοντα όταν μετράνε τα αποτελέσματα της πολιτικής».
Ερωτηθείς για την προεκλογική περίοδο και τον ενδεχόμενο αντίκτυπό της στην οικονομία, ο Γ. Στουρνάρας εξέφρασε την ελπίδα το κλίμα «να μην επηρεάσει την πορεία της οικονομίας. φόβος από προεκλογικές περιόδους είναι κάθε είδος εκτροχιασμού, θα βγάλουμε σε λίγο την έκθεση νομισματικής πολιτικής και εκεί θα εκφραστώ».
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε πως «πρέπει να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Γύρω στο 2% είναι πιο εφικτό από το 3,5% και θα είναι καλύτερο και για τους δανειστές αυτό. θα μεγιστοποιούσε και την πιθανότητα βιωσιμότητας του χρέους».