Σε υποβάθμιση της σύστασης για Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε η HSBC, αυξάνοντας ωστόσο τις τιμές-στόχους και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Όπως αναφέρει η HSBC, η αγορά τελευταία τηρεί μια πολύ πιο θετική στάση έναντι των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες, όπως ο Δαίδαλος, βρίσκουν τρόπο να βγουν από τον λαβύρινθο των χαμηλών που είχαν καταγράψει στα μέσα Ιανουαρίου και η συνδυασμένη κεφαλαιοποίησή τους έχει αυξηθεί έκτοτε κατά περίπου 122%.
Η HSBC σχολιάζει πως δεν έχουν αλλάξει πολλά από άποψη bottom-up από την έκθεσή της στις 14 Μαΐου: τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών έχουν αντισταθμίσει τις πιέσεις στην κερδοφορία ενώ η ομαλοποίηση των ισολογισμών παραμένει εντός τροχιάς. Όμως, από άποψη top-down, θεωρεί πως ήρθε η ώρα να τηρηθεί μια πιο εποικοδομητική στάση, επανεξετάζοντας τις εκτιμήσεις της και αυξάνοντας όλες τις τιμές-στόχους. Ωστόσο, όπως σημειώνει, στο πλαίσιο του πρόσφατου re-rating, το βασικό της σενάριο υποδηλώνει πως το περιθώριο ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες είναι τώρα περιορισμένο, ενώ τα ρίσκα φαίνεται να είναι πιο ισορροπημένα.
Σύμφωνα με την HSBC, αν η Ελλάδα παγιώσει τον δρόμο της προς την κανονικότητα, τότε υπάρχει περαιτέρω περιθώριο ώστε να περιοριστούν οι top-down ανησυχίες. Παράλληλα, σημειώνει πως δεν προεξοφλεί πλήρως μια επιτυχή ομαλοποίηση των ισολογισμών των τραπεζών. Η δυναμική θα μπορούσε να συνεχίσει να ευνοεί τις τράπεζες και να μεταφραστεί σε καλύτερες προοπτικές για τον ρυθμό ανάπτυξης των δανείων και τα επίπεδα δραστηριοποίησης. Η HSBC θεωρεί πως ένα αισιόδοξο σενάριο θα υποδήλωνε περαιτέρω περιθώριο ανόδου 61% για τις τράπεζες, από τα τρέχοντα επίπεδα.
Από την άλλη πλευρά, όμως, τα πολιτικά θα μπορούσαν για μια ακόμα φορά να φέρουν αρνητικές εκπλήξεις, εάν η Βουλή περιέλθει σε αδιέξοδο ή εάν η επόμενη κυβέρνηση δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς. Η ομαλοποίηση των ισολογισμών δεν είναι εξασφαλισμένη. Οι κανονισμοί θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν αντίθετους άνεμους για τις τράπεζες, είτε υπό τη μορφή της επιτάχυνσης των απαιτήσεων MREL ή εποπτικών μέτρων για τη μείωση της εξάρτησης από τον αναβαλλόμενο φόρο (DTCs).