Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την αύξηση του ακατάσχετου ορίου σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εφόσον οι φορολογούμενοι μπαίνουν στην ευνοϊκή ρύθμιση της εφορίας και… πληρώνουν δύο – δύο τις δόσεις.
Στην υπουργική απόφαση επεξηγείται ότι η σύνδεση των δυο διαδικασιών, ακατάσχετου και της ρύθμισης, θα γίνεται μέσω της επιλογής από τους φορολογούμενους του αριθμού των δόσεων και του ύψους της δόσης στη ρύθμιση.
Αυτό γίνεται καθώς στη νέα διαδικασία για την αύξηση του ακατάσχετου ορίου, το ύψος της δόσης είναι αυτό που καθορίζει και το ακατάσχετο όριο. Όπως είναι γνωστό, το ακατάσχετο όριο που υπάρχει σήμερα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνει ο φορολογούμενος στο taxisnet είναι τα 1.250 ευρώ. Το όριο αυτό αυξάνεται στο τριπλάσιο έως τετραπλάσιο της δόσης που θα επιλέξει να αποπληρώνει ο οφειλέτης.
Από αυτή τη διαδικασία, οι μεγαλύτεροι οφελημένοι θα είναι οι οφειλέτες εκείνοι με υψηλά χρέη, αλλά μικρότερο αριθμό δόσεων το ύψος των οποίων θα πρέπει να ξεπερνάει τα 450 ευρώ.
Από την άλλη, φορολογούμενοι που σήμερα πληρώνουν δόση έως 400 ευρώ τον μήνα στην Εφορία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους δεν θα δουν κανένα όφελος , διότι, όπως θα τονίζεταιωστην υπουργική απόφαση ,«το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5».
Χαρακτηριστικά, ένας φορολογούμενος που έχει οφειλές 50.000 ευρώ προς την Εφορία εντάσσεται στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Στην περίπτωση που επιλέξει να το εξοφλήσει σε 120 δόσεις θα πληρώνει 416 ευρώ μηνιαίως. Το ποσό αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτα στο ακατάσχετο όριο.
Αν όμως ο ίδιος αποφασίσει να αποπληρώσει το χρέος του σε 80 δόσεις ύψους 625 ευρώ η κάθε μία, εκτός από το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, θα δει σημαντική αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
Ο συγκεκριμένος από την αρχή της ρύθμισης θα διαπιστώσει ότι το ακατάσχετο όριο θα αυξηθεί στα 1.875 ευρώ, ενώ θα αυξάνεται περαιτέρω όσο η οφειλή προς την Εφορία εξυπηρετείται κανονικά.
Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να πληρώνει τον μήνα στην εφορία 625 ευρώ, τη στιγμή που οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις είναι σε εξέλιξη κι έρχονται κι άλλες, όπως ο ΕΝΦΙΑ ή τα τέλη κυκλοφορίας...
Αν θέλουν οι φορολογούμενοι να εξασφαλίσουν ακατάσχετο πάνω από τα 1.250 ευρώ θα πρέπει:
- Να έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων. ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων.
- Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης, και
- να είναι συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων της ρύθμισης. πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.
Από τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων έχουν φτάσει τον περασμένο Μάρτιο στα 104,3 δισ. ευρώ. Από αυτά δεν μπορεί να εισπραχθεί ποσό που φτάνει τα 18,2 δισ. ευρώ (επειδή τα ΑΦΜ είναι ανενεργά). Που σημαίνει ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων απευθύνεται σε οφειλές 86 δισ. ευρώ.
Η ρύθμιση δε, απαευθύνεται σε 3.940.098 οφειλέτες, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 1,63% σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο.
Πως χτίζεται το ακατάσχετο
Σύμφωνα με πληροφορίες στην υπουργική απόφαση που πρόκειται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες μέρες, μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται τα ακόλουθα:
● Τα όρια του ακατάσχετου καθορίζονται κάθε μήνα και ισχύουν για ένα μήνα.
● Οι φορολογούμενοι με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό, αφού υπαχθούν σε ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις των οφειλών που έχουν ρυθμίσει για να μπορούν τον τρίτο μήνα από την ένταξη να αιτηθούν αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
● Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος που έχει εξασφαλίσει την αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών (εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων), χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να το διεκδικήσει εκ νέου.
● Αν η δόση ή οι δόσεις στον βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα περισσότερες από μία ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3 οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Το ποσό αυτό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ.
● Όσο όμως, περνούν οι μήνες και η ρύθμιση τηρείται με συνέπεια ο συντελεστής θα αυξάνεται. Δηλαδή, αν κάποιος οφειλέτης έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, εξοφλώντας 5 δόσεις των 500 ευρώ τότε θα μπορεί να εξασφαλίσει συντελεστή 3,8 αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ.
● Κοντά στην πλήρη εξόφληση της οφειλής, το ακατάσχετο όριο πριν ο λογαριασμός ξεμπλοκάρει εντελώς, θα φτάνει στο ανώτατο ύψος με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.