Κινήσεις για την οικονομική και λειτουργική ανάταξη του ομίλου θα επιχειρήσει το νέο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης εταιρείας, το οποίο προέκυψε από τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της.
Η ουσία είναι πως υπήρξε σύμπλευση του διαχειριστή της Axon Holdings (του μεγαλύτερου μετόχου) και της Farallon (του δεύτερου σε μέγεθος μετόχου και ταυτόχρονα του σημαντικότερου πιστωτή της εταιρείας) σε ό,τι αφορά:
Πρώτον, την απομάκρυνση της «πλευράς Λιακουνάκου» από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Στο προηγούμενο ΔΣ λέγεται ότι αποδίδονται ευθύνες τόσο σε θέματα επιλογών, όσο και σε ό,τι αφορά την «πολιτική καθυστερήσεων» που φαίνεται να ακολούθησε κατά τα τελευταία χρόνια, επιτείνοντας έτσι τα σοβαρά και επείγοντα προβλήματα του ομίλου.
Και δεύτερον, στην εξέταση εναλλακτικών λύσεων για το πώς ο διαχειριστής της Axon Holdings, η Τράπεζα Πειραιώς και η Farallon, θα «βάλουν πλάτη» προκειμένου η Euromedica να ανακάμψει δυναμικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επόμενες κινήσεις του νέου διοικητικού συμβουλίου (ανέλαβαν οι Γεώργιος Μήτραινας, Στέφανος Ξενάκης, Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Γεώργιος Δημάκης και Δαμιανός Βαρέλης) θα κινηθούν πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:
Πρώτον, στην εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στο προσωπικό και στους γιατρούς του ομίλου. Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως οι πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών της Euromedica «προς όποιον μιλάει ελληνικά» (μεταξύ των οποίων προς εργαζόμενους, προμηθευτές, δημόσιο και ΕΦΚΑ) είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικό κομμάτι του δικτύου να υπολειτουργεί και πολλοί συνεργαζόμενοι γιατροί να κατευθύνουν τους πελάτες τους σε κλινικές του ανταγωνισμού. «Το κλίμα αυτό θα πρέπει να αλλάξει άμεσα» υποστηρίζεται, «έτσι ώστε εργαζόμενοι και συνεργάτες γιατροί να πειστούν ότι δουλεύουν σε έναν μεγάλο, αποτελεσματικό και αξιόπιστο όμιλο».
Δεύτερον, στην απογραφή της τρέχουσας κατάστασης. Να εντοπιστούν δηλαδή τα συνολικά «ανοίγματα» του ομίλου και οι υπάρχουσες «τρύπες», καθώς η Euromedica δεν έχει εκδώσει λογιστικές καταστάσεις ούτε για το 2018 ούτε για το 2017! Πιθανολογείται μάλιστα και η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για εντοπισμό ενδεχόμενων ευθυνών της προηγούμενης διοίκησης.
Και τρίτον, να εξεταστούν σενάρια για το πώς ο όμιλος θα βελτιώσει δραστικά την -προβληματική σήμερα- κεφαλαιακή του διάρθρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε ένα από τα τρία ενδιαφερόμενα μέρη (Τράπεζα Πειραιώς, Farallon, διαχειριστής Axon Συμμετοχών έχει κάνει κάποια «σχέδια επί χάρτου», το ακριβές περιεχόμενο των οποίων δεν είναι γνωστό.
Πηγή: euro2day, Στέφανος Κοτζαμάνης