Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή σε απλά ελληνικά μείωση του αφορολόγητου που σήμερα είναι τα 8.636 ευρώ, πρότεινε ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, προκειμένου να ισοσκελιστούν οι φοροαπαλλαγές που θέλει να φέρει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες στη Βουλή. Απαντώντας ο κ. Ρέγκλινγκ στα πυροτεχνήματα της ανάπτυξης που νωρίτερα την Τρίτη από το συνέδριο του Economist που έριχνε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, είπε ξεκάθαρα την γνώμη του ότι, «μία μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια ευρύτερη φορολογική βάση. Επίσης, ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος πρέπει να χρησιμοποιείται για παραγωγικές δαπάνες, όπως δημόσιες επενδύσεις». Άρα λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ ή θα πρέπει… να εισάγουμε πολίτες για να διευρυνθεί το φορολογητέο εισόδημα ή πολύ απλά, η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα πρέπει να πιεί το κώνειο. Και μετά τα «ταρατατζούμ» της μείωσης των φόρων χάρη της ανάπτυξης (π.χ. μερίσματα, εταιρικοί φόροι, οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ και άλλα παρόμοια μέτρα που αφορούν στον απλό Έλληνα φορολογούμενο), κάποια στιγμή, μέσα στο φθινόπωρο κι ενώ δεν βγαίνουν τα νούμερα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, θα έρθει το νομοσχέδιο για την μείωση του αφορολόγητου. Το πιθανότερο είναι, το μέτρο να έρθει μαζί με τον προϋπολογισμό του 2020, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, πλασάροντάς το επικοινωνιακά ως μέτρο που συμβάλει στην ανάπτυξη.
Αν περάσει η μείωση του αφορολόγητου για τον άγαμο, το όριο θα μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 από τα 8.636 ευρώ, στα 5.685 ευρώ και ακολούθως θα μειωθεί η έκπτωση φόρου από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ. Για τον έγγαμο με ένα παιδί η έκπτωση φόρου θα μειωθεί από τα 1.950 ευρώ στα 1.300, ενώ για τον έγγαμο με δύο παιδιά η μείωση του φόρου θα περιοριστεί από τα 2.000 ευρώ στα 1.350 ευρώ. Για φορολογούμενους με τρία παιδιά και άνω η έκπτωση φόρου θα συρρικνωθεί από τα 2.100 ευρώ στα 1.450 ευρώ.
Ο κ. Ρέγκλινγκ πάντως, αναγνώρισε τη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι, «ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη θέση από ό, τι στην αρχή της κρίσης. Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 2% το 2019 και το 2020. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό αποθεματικό ταμειακών ροών, η ανεργία μειώνεται και τα επιτόκια στη δευτερογενή αγορά είναι πολύ χαμηλά. Οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτά είναι καλά νέα. Οι στόχοι έχουν υπερκεραστεί. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 4,3% του ΑΕΠ, σημειώνοντας μεγάλη υπεραπόδοση ως προς τον δημοσιονομικό στόχο του 3,5%. Οποιοσδήποτε δημοσιονομικός χώρος πρέπει να χρησιμοποιηθεί τώρα κατά τη γνώμη μου για μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών δαπανών».