Επαναδρομολογούνται οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ, με στόχο ως το τέλος του χρόνου να έχουν ξεκινήσει οι σχετικοί διαγωνισμοί. Είναι πιθανόν πάντως, όπως αφήνουν να εννοηθεί κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό, πρώτα να βγεί ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ και να ακολουθήσει λίγο αργότερα η ΔΕΠΑ, καθώς θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για τον μετασχηματισμό της εταιρίας.
Ας σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για την πώληση πακέτου 50,1% των ΕΛΠΕ απέβη άγονος, ενώ για τη ΔΕΠΑ η διαδικασία πάγωσε, πριν καλά-καλά ξεκινήσει, λόγω των εκλογών.
Οι ίδιες πηγές πάντως αναφέρουν ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας δεν προτίθεται να ακολουθήσει το μοντέλο της προηγούμενης κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Το σχέδιο εκείνο προέβλεπε τη διχοτόμηση σε εταιρίες Εμπορίας και Υποδομών, καθώς και την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ- Εμπορίας. Οσον για την εταιρία Υποδομών, σε θυγατρική της οποίας θα περνούσαν οι διεθνείς δραστηριότητες, όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός (IGB), η Poseidon κλπ, το σχέδιο προέβλεπε τη πώληση ενός μειοψηφικού ποσοστού σε δεύτερο στάδιο.
Σήμερα, το επιτελείο του υπουργείου εξετάζει όλα τα δυνατά σενάρια, συμπεριλαμβανομένης και της ίδρυσης εταιρίας holding με τρεις θυγατρικές και της πώλησης πλειοψηφικού μεριδίου. Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα ιδιωτικοποίησης μέσω Χρηματιστηρίου.
Οριστικές αποφάσεις πάντως για το μοντέλο που θα ακολουθηθεί δεν έχουν ληφθεί ακόμα, όπως προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ενώ το νέο σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς, δεδομένου ότι ο μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ είναι ενταγμένος στο road map για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που αποτελεί μνημονιακή, αλλά και ευρωπαϊκή υποχρέωση.
Ως τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να οριστεί η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ, η οποία θα “τρέξει” και όλες τις διαδικασίες για τον μετασχηματισμό και την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.
Το δημόσιο κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35%. Στην προηγούμενη φάση τα ΕΛΠΕ είχαν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για το πακέτο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το οποίο επρόκειτο να τεθεί υπό πώληση.
Τώρα οι κινήσεις γύρω από τα ΕΛΠΕ επαναπροσδιορίζονται. Πληφορίες αναφέρουν ότι το συνολικά το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ αλλά και της προσέγγισής τους όσον αφορά στη ΔΕΠΑ τέθηκε στη συνάντηση που είχε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυρικάκος Μητσοτάκης με τον κ. Σπύρο Λάτση, καθώς ο όμιλος Λάτση, μέσω της Paneuropean ελέγχει πάνω από το 45% των ΕΛΠΕ. Το δημόσιο έχει λίγο περισσότερο από το 35% και το υπόλοιπο έχει διατεθεί μέσω του Χρηματιστηρίου.
Στην προηγούμενη φάση οι δύο βασικοί μέτοχοι είχαν αποφασίσει να διαθέσουν από κοινού πακέτο μετοχών, διατηρώντας ο καθένας από περίπου 15%, για να διατεθεί προς πώληση 50,1%. Στο ίδιο μοντέλο φαίνεται πως προσανατολίζονται και πάλι, ωστόσο εξετάζονται και κάποιες τροποποιήσεις, με βάση την εμπειρία από τον προηγούμενο, αποτυχημένο διαγωνισμό.
Οι ενδιαφερόμενοι τότε είχαν καταδείξει την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι ο τομέας Ερευνας και Ανάπτυξης υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ περνούσε σε εταιρία, στην οποία το δημόσιο θα είχε το 51%.
Και στην περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων, η νέα διοίκηση που ορίστηκε πρόσφατα, με πρόεδρο τον πρώην υπουργό Οικονομικών επί κυβερνήσεως Καραμανλή τον κ. Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος πάντως δεν θα έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Ανδρέα Σιάμισιη, θα επιφορτιστεί, σε συνεργασία με τους μετόχους, να τρέξει το προτζεκτ.
Κύκλοι του υπουργείου θεωρούν ότι η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ θα μπορούσε να ξεκινήσει σχετικά σύντομα και οπωσδήποτε πριν από αυτή της ΔΕΠΑ, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανάγκη εταιρικού μετασχηματισμού.
Οπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντυξη στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Χατζηδάκης: «Οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ είναι μεγάλης σημασίας και προφανώς είναι θέματα που τα επεξεργαζόμαστε, ώστε να τα προχωρήσουμε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα». Ο υπουργός, κατέληξε, προσθέτοντας ότι το επιτελείο του βρίσκεται σε επαφή με το ΤΑΙΠΕΔ και για τις δύο ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες, «πέραν του ότι είναι μνημονιακές υποχρεώσεις, είναι κομβικής σημασίας για να σταλεί το μήνυμα ότι το κράτος δεν παριστάνει τον επιχειρηματία στην αγορά της ενέργειας».