Η πρότασή μας είναι ένα κάλεσμα νομιμότητας, ενότητας και υπέρβασης. Κάλεσμα, με πρόσημο μόνο εθνικό, στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούν όλοι”. Με αυτή την αναφορά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κυβερνητική πρόταση για το άσυλο και στην ανάγκη να αλλάξει το τοπίο στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Όπως είπε “αυτή η προσπάθεια, ωστόσο, μας θέλει όλους ενωμένους. Γιατί το δικαίωμα στην ασφάλεια και στην ελευθερία αποτελεί, πράγματι μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατίας και του αυταρχισμού”. Προσέθεσε πως “γι’ αυτό και, παρά τις επιμέρους ενστάσεις, προσδοκώ ότι τα προοδευτικά κόμματα θα σταθούν, τελικά, στη σωστή πλευρά, ψηφίζοντας την συγκεκριμένη διάταξη”.
Μιλώντας στην Ολομέλεια αναφέρθηκε στο... άσυλο “αλά Ελληνικά” και σημείωσε πως με τη νέα ρύθμιση “τα πανεπιστήμια ανοίγουν. Δεν συμβιβάζονται, πλέον, με την ασχήμια και την μετριότητα. Διεκδικούν το κύρος και την λάμψη που τους ανήκουν”.
Χαρακτηριστικά τόνισε πως “μιλάμε για αναγέννηση της πανεπιστημιακής ζωής. Για αποκατάσταση του ασύλου παρά για κατάργησή του. Διότι «ά-συλο» σημαίνει τον ασφαλή, «τον προστατευόμενο από σύληση τόπο». Και σήμερα ας το παραδεχτούμε: οι τόποι των πανεπιστημίων έχουν συληθεί, έχουν βανδαλιστεί”.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κατάσταση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο όπου οι πωλητές λαθραίων εκθέτουν τα προϊόντα τους και χλευάζουν μέσα από τα κάγκελα όποιον πάει να τους ελέγξει” αλλά και στο Αριστοτέλειο, έξω από το οποίο τα ναρκωτικά διακινούνται δημοσίως. Συνέχισε λέγοντας “στα υπόγεια των ιδρυμάτων ανακαλύπτονται αποθήκες πυρομαχικών. Και σχολές ολόκληρες έχουν μετατραπεί σε γιάφκες βίας των κουκουλοφόρων. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα”.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως “η ελευθερία μέσα στο πανεπιστήμιο κάθε άλλο παρά ασυμβίβαστη είναι με την ομαλή λειτουργία του”. Μάλιστα ξεκίνησε την ομιλία περιγράφοντας τις εικόνες που βλέπει ένας φοιτητής όταν μπαίνει στα ελληνικά πανεπιστήμια. Λέγοντας “είναι καιρός να φωνάξουμε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα”.
Συνέχισε λέγοντας “εμείς δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια. Θέλουμε, όμως, να διώξουμε από εκεί τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών” για να επισημάνει πως “ οι γνωστοί-άγνωστοι τραμπούκοι υπηρετούν μόνο σκοτεινά συμφέροντα”.
Κατά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια ανέφερε πως “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ υπάρχουν διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες. Κι εμείς αποδεχόμαστε το δικό μας μερίδιο. Σήμερα, όμως, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο”. Τόνισε δε την ανάγκη η συζήτηση να διεξαχθεί χωρίς πυροτεχνήματα, όπως αυτό περί δήθεν σεβασμού του ασύλου από τους Ναζί, στην κατοχή (εδώ να σημειωθεί πως στο θέμα είχε αναφερθεί ο Π. Πολάκης). Όπως είπε “κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι ανιστόρητο, αλλά εξισώνει τις δυνάμεις κατοχής του φασισμού με τη νόμιμη εξουσία ενός δημοκρατικού κράτους”.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να αποφευχθεί “η ψεύτικη ωραιοποίηση της κατάστασης στ’ όνομα κάποιων ιδεολογικών εμμονών. Γιατί είναι παγίδα που εξωραΐζει τις δυσκολίες. Αποθρασύνει τους υπεύθυνους”. Για να προσθέσει “η συζήτηση ας μείνει μακριά και από επικίνδυνες απόψεις. Όπως αυτή που ακούστηκε, ότι τάχα τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι φυτώρια πολιτικών στελεχών. Η χώρα πλήρωσε πολύ ακριβά τους κομματικούς σωλήνες και τα προϊόντα τους”.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως όταν μιλάμε, για κατάργηση του «ασύλου ανομίας», μιλάμε για “την απαγόρευση της παραβατικής δράσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Γιατί και αυτοί είναι δημόσιος χώρος. Όπως, ακριβώς, οι δρόμοι και οι πλατείες μας. Όπου, σε περίπτωση κινδύνου, όλοι καλούμε την βοήθεια της αστυνομίας. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο”. Για να προσθέσει “μιλάμε, όμως, και για την απαγόρευση της δυνατότητας να καταφεύγουν εκεί όσοι παρανομούν. Όποιος θέλει τέτοια ασυλία, υποστηρίζει την ατιμωρησία. Βοηθά στην μετατροπή των πανεπιστημίων σε ορμητήρια βίας. Και όσοι κινδυνολογούν ότι τάχα η αστυνομία θα μπαίνει, κάθε τόσο, στα πανεπιστήμια, ας αναλογιστούν ότι έχουν ήδη κάνει μία σοβαρή δημοκρατική υποχώρηση. Τα έχουν αποδεχθεί ως δεδομένα «φρούρια» που έχουν κατακτηθεί και ανήκουν σε «κάποιους» άλλους –πέραν των φοιτητών και των καθηγητών τους”.
Κατά την τοποθέτηση του ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως δεν πρέπει «να αρχίσουμε να συνηθίζουμε την μορφή του τέρατος», όπως έλεγε και ο Μάνος Χατζιδάκις. Κλείνοντας εξαπέλυσε πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που τηρεί στο συγκεκριμένο θέμα.