“Nα ελέγχεις το πεπρωμένο σου, διαφορετικά κάποιος άλλος θα το κάνει για σένα.” Τα λόγια αυτά, λέγεται πως ανήκουν στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της General Electric, τον Jack Welsh, έναν από τους εμβληματικούς ηγέτες του αμερικανικού κολοσσού των ειδικών κατασκευών, της ενέργειας, της αεροναυπηγικής και όχι μόνον, που από την περασμένη Πέμπτη, 15 Αυγούστου, συγκλονίζεται από ένα τα μεγαλύτερα -αν ευσταθούν οι κατηγορίες- οικονομικά σκάνδαλα των ΗΠΑ.
Φαίνεται πως ο Harry Markopolos, o ειδικός λογιστής ελεγκτής που στις αρχές της δεκαετίας του 2000 απεκάλυψε την περίφημη απάτη του μεγαλοεπενδυτή Bernie Madoff, μπορεί να είναι ο μοιραίος άνθρωπος και για την GE, αυτός που τώρα γράφει το πεπρωμένο της: Kατηγoρεί τη General Electric για ένα άνοιγμα 38 δισ. δολαρίων στα βιβλία της, μιλώντας για απάτη “μεγαλύτερη από της Enron και της WorldCom μαζί”.
Η GE με ανακοίνωσή της διεύψευσε τους ισχυρισμούς του Harry Markopolos, αλλά το πόρισμα των 175 σελίδων βρίσκεται ήδη στις αρχές, οι μετοχές της GE στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισαν με πτώση 11%- τη μεγαλύτερη των τελευταίων 11 ετών- την ημέρα της ανακοίνωσης του σκανδάλου και μπορεί να ανέκαμψαν κατα΄9,74% την επομένη, ωστόσο η ανησυχία είναι διάχυτη.
Αλλωστε η General Electric δεν είναι μία τυχαία εταιρία. Είναι από μία από τις πιο εμβληματικές εταιρίες των ΗΠΑ, με ιστορία 127 χρόνων. ‘Ηταν ένα από τα πρώτα 12 μέλη του αρχικού δείκτη Dow Jones Βομηχανίας- και η εταιρία που έχει παραμείνει σε αυτόν για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το όνομά της συνδέεται με πολλές εφευρέσεις ή βελτιώσεις από τους λαμπτήρες πυράκτωσης, ως τις ακτίνες Χ, τα ψυγεία, την τηλεόραση, τους στροβίλους ηλεκτροπαραγωγής, τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας κλπ.
Από την κρίση του 2008 και μετά όμως, ο όμιλος δεν συνήλθε ποτέ. Η χρηματιστηριακής του αξία έπεσε, πολλές από τις εξαγορές που έκανε δεν είχαν επιτυχία και άλλες επιλογές είχαν αρνητικά αποτελέσματα.
Τώρα η GE βουλιάζει στη δίνη της έκθεσης Markopolos, που κατηγορεί τον αμερικανικό όμιλο ότι απέκρυψε ενδεχόμενες απώλειες ύψους 38,1 δισ. Δολ. και ότι η κατάσταση ρευστότητας της εταιρείας ήταν πολύ χειρότερη από ό, τι είχε δημοσιοποιηθεί μέχρι πρόσφατα.
Η GE χαρακτήρισε την έκθεση Marcopolos ως “ανάξια, εσφαλμένη με στόχο την κερδοσκοπία για ίδιο όφελος ".
Ο διευθύνων σύμβουλος της GE Lawrence Culp κατηγόρησε επίσης τον κ. Μarkopolos για «ψευδείς δηλώσεις» και υπογράμμισε ότι δεν είχε τσεκάρει τα στοιχεία του με τη GE πριν από τη δημοσίευση. Μάλιστα σε μία κίνηση επίδειξης εμπιστοσύνης προς την εταιρία κ. Culp λέγεται ότι αγόρασε μετοχές της GE αξίας 2 εκατ. δολαρίων.
Τα δύο βασικά ανοίγματα που κατονομάζονται στην έκθεση Markopolos αφορούν στην μακροχρόνια ασφάλιση περίθαλψης προσωπικού στις ΗΠΑ καθώς και στην παροχή υπηρεσιών στην πετρελαϊκή βιομηχανία.
Η έκθεση-καταπέλτης με τίτλο: “ General Electric: Μια μεγαλύτερη απάτη από την Enron”, αναφέρει ότι τα "Τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια σε λογιστική απάτη ανέρχονται σε πάνω από 40% της χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης της GE, καθιστώντας την πολύ πιο σοβαρή από τις λογιστικές απάτες της Enron ή της WorldCom . "
Πάντως, ο κ Markopolos δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ότι ο ίδιος είχε δώσει νωρίτερα ένα αντίγραφο της έκθεσής σε ένα hedge fund, το οποίο δεν κατονόμασε και ότι θα λάμβανε ένα ποσοστό επί των κερδών από οποιαδήποτε κίνηση της τιμής των μετοχών.
Οπως αναφέρει το BBC, αρκετοί αναλυτές απέρριψαν την έκθεση, χαρακτηρίζοντάς την ανόητη άλλοι αναλυτές όμως της Wall Street, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους, καθώς εδώ και καιρό είχαν προβληματιστεί από πληροφορίες, που κυκλοφορούσαν στην αγορά, περί χαμηλών ταμειακών ροών της GE, περί διαγραφών καταγεγραμμένων περιουσιακών στοιχείων και αδιαφανών οικονομικών reports.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η GE έχει ανακοινώσει διαγραφές περιουσιακών στοιχείων και λογιστικές χρεώσεις αξίας άνω από 40 δισ. δολαρίων και έχει αποκαλύψει ότι τα λογιστικά της βιβλία ερευνώνται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.