Εν μέσω συμπληγάδων δείχνει να κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.
Οι εκπρόσωποι τω θεσμών επέστρεψαν στην Ελλάδα και τα ανοιχτά μέτωπα των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, σε ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ, μονοπωλούν του ενδιαφέροντος τω επενδυτών, πλην όμως, η τάση περνάει μέσα από τις τράπεζες, ως τα χαρτιά εκείνα με την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα.
Κι ενώ οι πληροφορίες θέλουν ότι στην bad bak θα εισφερθούν περί τα 30 δις. ευρώ κόκκινα δάνεια, η Ευρώπη περιέργως παίζει καθυστερήσεις για την έγκριση του νέου μηχανισμού διάσωσης των τραπεζών. Και σα να μην έφτανε αυτό, οι τράπεζες έχουν κάνει ότι περνάει από το χέρι τους για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Κι αυτό το ξέρουν οι ξένοι επενδυτές.
Την ίδια ώρα, η τρόικα που βρίσκεται στην Αθήνα, μπορεί να μην έχει αμφιβολίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020, από την άλλη θα πρέπει α ληφθούν όλες εκείνες οι παράμετροι εν μέσω νέας πετρελαϊκής κρίσης, μετά το χτύπημα με drones στις εγκαταστάσεις της Aramco, εκτοξεύοντας την τιμή του μαύρου χρυσού 10% πάνω. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το επόμενο διάστημα οι ανησυχίες εντείνονται ενόψει Brexit και μάλιστα άτακτου, αλλά και εν μέσω επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ στην Κίνα, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών αποβούν άκαρπες.
Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να αποδειχθεί ικανός… manager για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις νέες εξωγενείς προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό, το ενδιαφέρον της αγοράς είναι εστιασμένο στις συναντήσεις που θα έχει ο ίδιος με τους ξένους fund managers στη Νέα Υόρκη στο τέλος του μήνα. Αν και ο ίδιος θα βρίσκεται επισήμως για άλλους λόγους στην αμερικανική μητρόπολη, την Σύνοδο του ΟΗΕ.
Όπως και να ‘χει λοιπόν, η διατήρηση των 850 μονάδων αποτελεί στοίχημα για την βραχυπρόθεσμη τάση, αν και η ταλαιπωρία αναμένεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπως εκτιμούν χρηματιστές κι εφόσον ξεκαθαρίσει το «παιχνίδι» διεθνώς. Οι συναλλαγές στο Χ.Α. πριν καν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα των συναλλαγών διαμορφώνονται περί τα 7 εκατ. Ευρώ, με τα ΕΛΠΕ, την Μότορ Όιλ και τον ΟΛΠ να «διαφοροποιούνται» από τις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καταγράφοντας άνοδο. Βουτιά άνω του 2% για τον Ελλάκτωρα και ανησυχία για τα αποτελέσματα 6μήνου. Ο πωλητής συνεχίζει ακάθεκτος όπως προκύπτει από τη συμπεριφορά της μετοχής τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Απώλειες για τις τρεις συστημικές, πλην Εθνικής.
MIG
Περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη της MIG μετά την ανακοίνωση του ομίλου και του ενδιαφέροντος της Emma Capital για την Vivartia. Από το +7%, ημετοχή ενισχύεται πλέον κατά 2,7%, στα 0,144 ευρώ.