Δεν είναι μόνον ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ που δημιουργεί αντιδράσεις. Το ηλεκτρικό σύστημα της Γαλλίας χθες συγκλονίστηκε από μαζική απεργία των εργαζομένων στην εταιρία ηλεκτρισμού EDF, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο της κυβέρνησης να διχοτομήσει τον γαλλικό κολοσσό σε δύο εταιρίες.
Πρόκειται για το σχέδιο “Ηρακλής” - καμία σχέση με τον “ελληνικό Ηρακλή για τις τράπεζες-, το οποίο προβλέπει το σπάσιμο του γαλλικού κολοσσού στην EDF Bleu (μπλέ) και στην EDF Vert (πράσινη).
Η πρώτη εταιρία, η «EDF Bleu» θα είναι μία επιχειρηματική οντότητα του δημοσίου, στην οποία θα ενταχθούν όλες οι πυρηνικές μονάδες, τα υδροηλεκτρικά φράγματα και ίσως οι μονάδες φυσικού αερίου, καθώς και ο Διαχειριστής του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η RTΕ. ( ο αντίστοιχος γαλλικός ΑΔΜΗΕ, όπως ήταν στην προηγούμενη μορφή του πριν αποσπαστεί ιδιοκτησιακά από τη ΔΕΗ)). Στην "EDF Vert” περνούν οι πωλήσεις λιανικής, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι υπηρεσίες και η Enedis δηλαδή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το αντίστοιχο του ΔΕΔΔΗΕ.Τα συνδικάτα αντιδρούν στην αναδιοργάνωση, που φέρει τον εμβληματικό τίτλο “Ηρακλής”- πιθανώς για να καταδείξει την τιτάνια προσπάθεια που απαιτείται για να επιτευχθεί ο στόχος- και κάλεσαν χθες τους εργαζόμενους σε μαζική απεργία. Οι εκτιμήσεις μιλούν για μείωση της παραγωγής της τάξης του 9% στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και σε ορισμένες πυρηνικές και θερμικές μονάδες, λόγω της κινητοποίησης.
Το σχέδιο για την αναδιοργάνωση και τη διχοτόμηση της EDF, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ηλεκτρισμού παγκοσμίως, έχει ήδη υποβληθεί στις Βρυξέλλες και βρίσκεται από το καλοκαίρι σε διαπραγμάτευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Στρατηγικός στόχος του Παρισιού είναι η όλη δραστηριότητα της πυρηνικής ενέργειας , που αποτελεί και το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της EDF, να εξαιρεθεί από τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού, με το επιχείρημα ότι αποτελεί “υπηρεσία γενικού οικονομικού συμφέροντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, οπότε να της επιτραπεί να παρεκκλίνει από τους κανόνες του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και να μπορεί να διοικείται απευθείας από το κράτος.