Τα νομισματικά γεράκια είναι εξοργισμένα από τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεδίπλωσε το τελευταίο κύμα νομισματικής χαλάρωσης νωρίτερα αυτό τον μήνα. Ο περισσότερο πιεστικός κίνδυνος, όμως, είναι ότι οι χαράκτες πολιτικής δεν πήγαν αρκετά μακριά για να ανακόψουν μια δυνητικά σοβαρή οικονομική πτώση, αφήνοντας αυτά τα γεράκια να φωνάζουν στο κενό.
Το ευρώ υποχώρησε τη Δευτέρα και οι τιμές στα κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο, αφότου η IHS Markit δήλωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι «κοντά στο σβήσιμο». Μια «επιδεινούμενη βιομηχανική ύφεση» τρέχει παράλληλα με την επιβράδυνση του τομέα των υπηρεσιών, δήλωσε, στηριγμένη στη μηνιαία έρευνα στα επιχειρηματικά στελέχη.
Ένα ψήγμα παρηγοριάς ήταν ότι ο συνδυασμένος δείκτης της Markit για τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες ήταν στο 50,4 τον Σεπτέμβριο. Ηταν χαμηλότερα από τον Αύγουστο, αλλά οριακά υψηλότερα του 50 που δείχνει οικονομική επέκταση αντί συρρίκνωσης.
Ο βιομηχανικός δείκτης ιδιαίτερα, όμως, έπεσε πολύ περισσότερο από τις προσδοκίες της αγοράς, στο 45,6 και η έκθεση ειδικά για τη Γερμανία είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη. Εκεί ο βιομηχανικός PMI υποχώρησε στο 41,4, το χαμηλότερο από τα μέσα του 2009. Ο Φιλ Σμιθ, υπεύθυνος οικονομολόγος στη Markit, συνόψισε τα στοιχεία για τη βιομηχανία ως «απλά απαίσια».
Τα γερμανικά στοιχεία ήταν «καταθλιπτικά» δήλωσε η Ρ. Κόλθορπ, Ευρωπαία οικονομολόγος στο Oxford Economics. «Η ανάγνωση δείχνει ότι ο βιομηχανικός τομέας συνεχίζει να πλήττεται από την αβεβαιότητα. Και οι προοπτικές δεν φαίνονται πολύ καλύτερες… [Τα] στοιχεία ξεκάθαρα αυξάνουν τον κίνδυνο γερμανικής ύφεσης το τρίτο τρίμηνο».
Αυτό πρέπει να είναι μουσική στα αυτιά όσων ελπίζουν να δουν νέα χαμηλά του ευρώ πριν το τέλος της χρονιάς. Κάτω από το 1,1 δολάριο τη Δευτέρα, η ισοτιμία είναι ήδη κοντά σε αυτό το επίπεδο.
Χωρίς καμία ειρωνεία, όλα αυτά συμπίπτουν με περισσότερα σημάδια ότι οι διαφωνούντες δεν σταματούν την επίθεση στην κορωνίδα της πολιτικής του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που παραδίδει στην Κριστίν Λαγκάρντ στα τέλη Οκτωβρίου.
Τη Δευτέρα ο Κλ. Κνοτ, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, περιέγραψε την τριπλέτα της ΕΚΤ, χαμηλότερα επιτόκια, νέες αγορές ομολόγων και επιχειρήσεις δανεισμού, ως «δυσανάλογη». Η συζήτηση στο εκτελεστικό συμβούλιο για το τελευταίο πακέτο υπήρξε «θερμή», συμπλήρωσε.
Τα στοιχεία της Δευτέρας, όμως, βοηθούν να μπουν ακόμα περισσότερο στην άκρη αυτές οι αναλύσεις. Προσέφεραν «κάποια δικαίωση στην απόφαση του Μάριο Ντράγκι να φύγει με θόρυβο», υποστήριξε ο Χ. Γκίμπερ, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην JPMorgan Asset Management.
«Η αποστολή που αντιμετωπίζει η Κριστίν Λαγκάρντ είναι δύσκολη: επιβραδυνόμενη ανάπτυξη σε μια οικονομία ιδιαίτερα ευάλωτη σε παγκόσμιες εμπορικές διαμάχες, νωθρές πληθωριστικές προσδοκίες και περιορισμένος χώρος κίνησης».
Η ΕΚΤ κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως μια κεντρική τράπεζα που έκανε πολύ λίγα, πολύ αργά, και που αποτυγχάνει στις σθεναρές της προσπάθειες να πείσει τους πολιτικούς να παίξουν τον ρόλο τους με τη δημοσιονομική πολιτική.