Η Αθήνα περιμένει απτά αποτελέσματα από την Άγκυρα στο Κυπριακό και στο Μεταναστευτικό, έπειτα από το «πολύ θετικό κλίμα» της συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Συγκρατημένα αισιόδοξη» εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση για την προοπτική που διανοίγεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την ωριαία συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στη Νέα -«μέσα σε πολύ θετικό κλίμα»- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία πολυπληθών αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες.
Ταυτόχρονα στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζεται μεγάλη ικανοποίηση για το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από αμερικανικές εταιρίες, με εκπροσώπους των οποίων είχαν επαφές ο πρωθυπουργός, καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Η χθεσινή, τρίτη, μέρα της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη έκλεισε με μια ενθουσιώδη υποδοχή που έτυχε από Έλληνες ομογενείς που συγκεντρώθηκαν στην Αστόρια για να τον ακούσουν να τους μιλάει για την πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει την επιστολική ψήφο, έτσι ώστε οι έχοντες εκλογικά δικαιώματα στην Ελλάδα να ψηφίζουν από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους. Ανακοίνωσε επίσης την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15 για να εκλέγονται στις επιπλέον θέσεις εκπρόσωποι από την Ομογένεια.
Αναμένουμε απτά αποτελέσματα σε Κύπρο και Μεταναστευτικό
«Το κλίμα ήταν πιο θετικό από αυτό που περιμέναμε», δήλωναν έγκυρες πηγές μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. «Συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα με ένα πλαίσιο ειλικρίνειας» και στο πνεύμα ότι η στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών συμβάλει στο να «αίρονται προκαταλήψεις ή προβλήματα», έλεγαν οι ίδιες πηγές.
Αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε, ωστόσο. ότι η ελληνική κυβέρνηση θα περιμένει το αμέσως προσεχές διάστημα «απτά αποτελέσματα» σε δύο κρίσιμους τομείς των σχέσεων που είναι: Πρώτον, η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την παραβατική συμπεριφορά των γειτόνων στην ΑΟΖ της Κύπρου και τις επισκέψεις στην περίκλειστη Αμμόχωστο. Και, δεύτερον, με την πρόοδο που πρέπει να σημειωθεί στο Μεταναστευτικό και τον περιορισμό των αυξημένων ροών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνε