Σπίτια, αυλές και κάθε μορφής ακίνητο μπαίνει στο μικροσκόπιο των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών τους επόμενους μήνες, ώστε να γίνει νέα σωστή επιμέτρηση των τετραγωνικών μέτρων και να προσδιορίζονται με ακρίβεια φόροι και τέλη που συνδέονται με αυτά.
Δεν είναι απαραίτητα σκόπιμο από την πλευρά των φορολογουμένων. Έχει διαπιστωθεί, όμως, ότι στο Ε9 τα τετραγωνικά μέτρα εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις λιγότερα σε σχέση με αυτά που δηλώνονται, για παράδειγμα, στο Κτηματολόγιο.
Επιπλέον, πολλές «παραφωνίες» εντοπίζονται μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις και κίνητρα νομιμοποίησης αυθαιρέτων τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι ιδιοκτήτες, ενώ προχώρησαν σε τακτοποίηση ημιυπαίθριων και άλλων χώρων, δεν έκαναν τις αντίστοιχες προσαρμογές στο Ε9 και στα αρχεία των δήμων. Το αποτέλεσμα: μικρότερες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε φόρους και τέλη και χασούρα εσόδων για το δημόσιο και τους ΟΤΑ. Έτσι, τους επόμενους μήνες θα γίνουν εκτεταμένες διασταυρώσεις και η λυπητερή θα φανεί το 2020.
Η «άσκηση» αυτή θα οδηγήσει σε έξτρα έσοδα 60 εκατ. ευρώ για τα ταμεία του δημοσίου, όπως αποκαλύπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο εστάλη στην Κομισιόν. Αναφέρεται (σε επιμέρους πίνακα) πως έχουν προϋπολογιστεί έξτρα έσοδα 60 εκατ. ευρώ, μόνο από τις διασταυρώσεις επί των τετραγωνικών μέτρων, χώρια τα έσοδα τα οποία θα προκύψουν από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες και την προσαρμογή τους στο ύψος των εμπορικών, σε συνδυασμό με την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε 7.000 περιοχές.
Τους επόμενους μήνες σχεδιάζεται ένα εκτεταμένο πλέγμα διασταυρώσεων και επαληθεύσεων των στοιχείων τετραγωνικών μέτρων και εισοδημάτων, προκειμένου να υπολογιστούν σωστά μια σειρά φόρων και τελών που συνδέονται με την επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας. Μεταξύ αυτών, πρώτος και καλύτερος ο ΕΝΦΙΑ αλλά και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, όπως άλλωστε και τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και ακίνητης περιουσίας.