Spending review με ΣΥΡΙΖΑ και spending review με Νέα Δημοκρατία. Από τους πρώτους κιόλας μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα συμπεράσματα είναι ορατά, τουλάχιστον από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά και από το αυτό καθ’ αυτό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού 2020 που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το περίφημο και πολυδιαφημισμένο spending review που είχε εμπνευστεί ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης, δεν ήταν τίποτε άλλο από την επαναδιαπραγμάτευση των τιμολογίων της ΔΕΗ για το Δημόσιο και τους φορείς που εποπτεύονται από την κεντρική κυβέρνηση, οδηγώντας σε έκπτωση που οδήγησε σε μείωση κόστους 900 εκατ. ευρώ!
Το Δημόσιο εξοικονόμησε το ποσό αυτό και η ΔΕΗ οδηγήθηκε στα… πρόθυρα της χρεοκοπίας, αλλά, παρ’ όλ’ αυτά, το Δημόσιο εξοικονόμησε 900 εκατ. ευρώ αντί να ψάξουν κωδικό προς κωδικό, προφανώς κάτι που πράττει πλέον η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο πράγμα που έκανε πριν από τέσσερις μήνες που ανέλαβε το οικονομικό επιτελείο υπό τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα ήταν να αποσταλεί στα υπουργεία και τους φορείς που εποπτεύονται από το Δημόσιο (κεντρική κυβέρνηση) μία επιστολή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Όχι επιστολή σαν κι αυτές του παρελθόντος που ζητούσαν επιτακτικά περιστολή δαπανών. Το αντίθετο μάλιστα, αν υπάρχει υποεκτέλεση στον… προϋπολογισμό τους! Και -ω του θαύματος!-, η απάντηση ήταν θετική, αντί οι διοικητές και οι υπουργοί να σπάνε το κεφάλι τους σε περιόδους κρίσης για το πώς θα περικόψουν τα έξοδα λειτουργίας τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου Λέσβου.
Μιλώντας στη Βουλή άλλωστε την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, αποκάλυψε πως ««υπήρχαν και λάθη επιμέλειας όπως στα νοσοκομεία που δεν κατέγραφαν τις μεταναστευτικές και προσφυγικές δαπάνες και δεν έβγαιναν από τις δαπάνες της κυβέρνησης όπως μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση. Στα στοιχεία που πήραμε και ρωτήσαμε τα νοσοκομεία σχετικά μας είπαν ότι στο νοσοκομείο Λέσβου δεν υπήρχαν καταγραμμένες δαπάνες για μετανάστες και πρόσφυγες. Υπολογίστε ότι είναι λεφτά αυτά που φορολογούμε τον κόσμο».
Πλέον, αυτό που θα γίνει είναι το ποσό του 2019 να αφαιρεθεί από τις δαπάνες στο τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, για την αντίστοιχη δαπάνη προηγούμενων ετών θα ερευνηθεί αν είναι εφικτό να καλυφθεί από προσφυγικά κονδύλια της ΕΕ. Δηλαδή να αντισταθμισθεί από έσοδα.
Και όχι μόνο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αττικό ΜΕΤΡΟ, το ΕΤΕΑΝ παρατηρήθηκε περισσότερο από 1 δισ. ευρώ υποεκτέλεση δαπανών, ενώ την ίδια στιγμή η φορολογία στραγγάλιζε επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Για το 2020 στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ειδικού αποθεματικού, από όπου οι ΔΕΚΟ και οι άλλοι εποπτευμόμενοι φορείς του Δημοσίου θα αντλούν χρήματα ανάλογα με τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, αν οι ανάγκες ενός φορέα του Δημοσίου υπολογίζονται στα 700 ή στα 800 εκατ. ευρώ, θα εγγράφεται ποσό 500 εκατ. ευρώ και ό,τι χρειαστεί από το ποσό αυτό και πάνω θα χορηγείται βάσει πραγματικών αναγκών.
Σύμφωνα με πηγές στο ΥΠΟΙΚ, «η επισκόπηση δαπανών θα αποφέρει περισσότερα από όσα έχουμε προβλέψει στον Προϋπολογισμό του 2020. Θυμίζω ότι στο προσχέδιο για το 2020 έχουμε βάλει 80 εκατομμύρια από την πλευρά των δαπανών και 134 από την πλευρά των εσόδων. Τα περιθώρια υπέρβασης του εν λόγω στόχου είναι σημαντικά».