To παζλ της συνέχισης της ηλεκτροδότητης της ΛΑΡΚΟ ώστε να παραμείνει “ζωντανή” όταν τεθεί σε εκκαθάριση εν λειτουργία, σε συνδυασμό με όλα τα προβλήματα που εγκυμονεί το σχέδιο για το “σπάσιμό” σε τρεις εταιρικές οντότητες, με σκοπό να πουληθούν οι δύο εξ’ αυτών καλείται να λύσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, εν μέσω των αντιδράσεων συνδικαλιστών και εργαζομένων στην ουσιαστικά χρεοκοπημένη νικελοβιομηχανία.
Στόχος είναι στις αρχές του 2020, το ΤΑΙΠΕΔ να μπορέσει να προκηρύξει τους διαγωνισμούς για την πώληση των ορυχείων και του εργοστασίου της Λάρυμνας.
‘Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην εταιρία, οι οποίοι προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λάρυμνα, το πρωί της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου, με συμμετοχή εκπροσώπων των Εργατικών Κέντρων της Λαμίας, της Λιβαδειάς, της Φωκίδας και της Εύβοιας, καθώς και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, των Δήμων της περιοχήςκαι άλλων τοπικών φορέων.
Το σχέδιο που επεξεργάζονται νομικοί και στελέχη του ΥΠΕΝ, του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και της ΔΕΗ είναι ο διαχωρισμός της ΛΑΡΚΟ σε τρεις εταιρίες, μία εταιρία -κέλυφος, στην οποία θα μεταβιβαστούν όλα τα χρέη και οι υποχρεώσεις της σημερινής ΛΑΡΚΟ και δυο “καθαρές” , απαλλαγμένες από τα βάρη του παρελθόντος, εταιρίες, στις οποίες θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή τα ορυχεία και το εργοστάσιο της Λάρυμνας. Για τις δύο αυτές εταιρίες θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί πώλησης.
Η ΛΑΡΚΟ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που έχει κληρονομήσει η κυβέρνηση μετά τη ΔΕΗ και η λύση του δεν μπορεί να περιμένει, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης χθες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με ταχύτητα, για μια λύση στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζομένους.
Με απόφαση του ΥΠΕΝ έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή απογραφής των περιουσιακών στοιχείων του εργοστασίου της Λάρυμνας και των μεταλλείων του Αη Γάννη, η οποία θα πρέπει ως τις 20 Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρώσει την απογραφή. Ο υπουργός σκοπεύει να παρουσιάσει αναλυτικά το νέο εταιρικό σχήμα ως το τέλος του χρόνου, με στόχο οι διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ να τρέξουν μέσα στον Ιανουάριο.
ΔΕΗ
Με ανοιχτή την εισαγγελική έρευνα για τα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ, τα οποία αγγίζουν τα 340 εκατ. ευρώ, ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι πώς θα διασφαλίσει τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης της ΛΑΡΚΟ στο καθεστώς της εκκαθάρισης με τρόπο που να καλύπτει νομικά τα στελέχη της ΔΕΗ.
Ας σημειωθεί ότι από το προϊόν της εκκαθάρισης, δεν είναι καθόλου βέβαιο ή μάλλον είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ΔΕΗ δεν θα εισπράξει ή θα εισπράξει ελάχιστα από τα οφειλόμενα, για το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πάντως έχει πάρει τις σχετικές λογιστικές προβλέψεις.
Ηδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αρνήθηκε να εγκρίνει ευνοϊκά τιμολόγια για τη βιομηχανία, καθώς η ΛΑΡΚΟ έχει χάσει κάθε ρύθμιση πληρωμών του παρελθόντος, ενώ δεν εξοφλεί ούτε τους τρέχοντες λογαριασμούς με το ελάχιστο μηνιαίο ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ…Και επειδή είναι προφανές ότι η ΛΑΡΚΟ θα αδυνατεί να πληρώσει τη ΔΕΗ για τη ηλεκτροδότηση κατά την περίοδο της εκκαθάρισης, εξετάζονται λύσεις όπως η παροχή πρόσθετων εγγυήσεων από τη βιομηχανία νικελίου, προκειμένου να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση, εξέλιξη που θα οδηγούσε στο άμεσο κλείσιμο της εταιρίας.
Εκτός από τα χρέη των 340 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, που είναι και μέτοχός της, η ΛΑΡΚΟ χρωστά 60 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές και επίσης 50 εκατ. ευρώ σε τράπεζες. Επιπλέον είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στο δημόσιο παράνομες κρατικές ενισχύσεις 135,8 εκατ. ευρώ, βάσει σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Μάλιστα η επί χρόνια μη συμμόρφωση της ΛΑΡΚΟ στην απόφαση αυτή οδήγησε πρόσφατα την Κομισιόν να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την επιβολή κυρώσεων στο ελληνικό δημόσιο, με τη μορφή ημερήσιου προστίμου, επειδή δεν έχει ανακτήσει τις παράνομες ενισχύσεις.
Το 2018 η εταιρία είχε αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώκαι σωρευτικές ζημιές 148 εκατ. ευρώ.