Η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Σύνοδο Κορυφής, η οποία έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, καταδικάζοντας τη συμφωνία της με τη Λιβύη.
Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το πέρας των εργασιών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ζήτησε και έλαβε την πλήρη στήριξη των ομολόγων του.mHTSOT;AKHW
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε σθεναρά την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Καμιά φορά χανόμαστε στη μετάφραση. Ο φίλος μου, ο Μπόικο, είπε ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την Ελλάδα και έκανε μια γενικότερη ανάλυση».
«Έχουμε σιγουριά, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο. Όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά και γιατί έχουμε ισχυρούς συμμάχους που στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, όταν πρέπει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη διπλωματικά, ενώ για το τι θα κάνει η Ελλάδα, εάν η Τουρκία συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά σημείωσε: «Θεωρούμε τη συμφωνία αυτή άκυρη, ανυπόστατη, χωρίς κανένα περιεχόμενο. Και θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε στα διεθνή φόρα, όπως στον ΟΗΕ. Η συμφωνία αυτή δεν έχει τη στήριξη και την έγκριση του λιβυκού Κοινοβουλίου.
» Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό τους γιατί είναι απομονωμένοι διπλωματικά, αφού έχει καταδικαστεί η συμπεριφορά της (σ.σ.: της Τουρκίας)». «Εμείς δεν παίζουμε με τις λέξεις, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια με κάθε τρόπο που θα είναι απαραίτητος», είπε ακόμα.
«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μακρόν»
Στο ερώτημα αν υπήρξαν άλλες παρεμβάσεις Ευρωπαίων ηγετών, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ασφαλώς και υπήρξαν, και πολλοί εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην Αθήνα και την Κύπρο. Ο πρόεδρος Μακρόν ήταν πολύ υποστηρικτικός και τον ευχαριστώ και δημόσια γι’ αυτό. Δεν θέλω να κάνω ιδιαίτερες διακρίσεις. Έγινε μια συζήτηση περιεκτική και συζήτηση και για το προσφυγικό. Στο ζήτημα αυτό, υπάρχει διάθεση από την ΕΕ να βρει ένα modus vivendi. Η Τουρκία πρέπει να ελέγχει τις προσφυγικές ροές και να συνεργάζεται με την ελληνική ακτοφυλακή. Δεν υπήρξε καμία απολύτως απόκλιση από την κεντρική ελληνική θέση παρά μόνο αμέριστη συμπαράσταση».
Τι είπε ο Μπορίσοφ για την Τουρκία
Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών να υποστηρίζει την Ελλάδα, αλλά και την Τουρκία.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Bloomberg από τις Βρυξέλλες, ο Μπορίσοφ φέρεται να υποστήριξε σθεναρά την Τουρκία: «Όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ πιο ήπια για την Τουρκία χθες βράδυ. Όλοι παρατήρησαν ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό πρέπει να συνεχιστεί και ότι έχει ένα πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο. Κανένας δεν μιλά για κυρώσεις λόγω της εξαγωγής όπλων πια -το αντίθετο: όταν υπάρχουν κυρώσεις, η Τουρκία στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί και δεν σταματά. Είπα στους Έλληνες συναδέλφους μου να βρουν εργαλεία για να βοηθηθούν από μόνοι τους, διότι τους υποστηρίζουμε με όλους τους τρόπους, αλλά η Τουρκία τώρα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή», φέρεται να είπε στη Σύνοδο Κορυφής.
ΕΕ ίσων αποστάσεων
Αλλά και οι Ευρωπαίοι φρόντισαν να κρατήσουν τις ισορροπίες με την Τουρκία, παρά τη δήλωση στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο, και αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είπε πολλές φορές πόσο σημαντική χώρα είναι η Τουρκία.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την πρόεδρο της Κομιισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Σαρλ Μισέλ έκανε μια επισήμανση με νόημα: «Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τη σημαντική συνεργασία με την Τουρκία και να εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για να αποφασίσει τι θα κάνει με αυτή τη σημαντική χώρα στο μέλλον».
Στις δηλώσεις του ο Σαρλ Μισέλ χρησιμοποίησε τέσσερις φορές το επίθετο «σημαντικός» όταν αναφέρθηκε στην Τουρκία.
Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων
Αναλυτικά, στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
» Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας».