Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ έλαβε σήμερα όπως και αναμενόταν ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα άρει το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών.
Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Σάντσεθ, που ηγείται της συμμαχίας με τους Ποδέμος, υποστηρίχθηκε από 167 βουλευτές -συνολικά υπάρχουν 350 έδρες στη Βουλή. 165 ψήφισαν κατά, ενώ 18 απείχαν.
Η περίπλοκη αριθμητική σύνθεση του νέου ισπανικού κοινοβουλίου και οι πολιτικές προθέσεις των κομμάτων, έτσι όπως διατυπώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συμμαχίας Σοσιαλιστών (PSOE)-Podemos, προμηνύει μία δύσκολη θητεία για τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.
Η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει μόνο να αντιμετωπίσει μία σκληρή αντιπολίτευση, αλλά κυρίως θα πρέπει να ισορροπεί διαρκώς σε μία αβέβαιη σειρά από ευκαιριακές και συγκρουόμενες μεταξύ τους συμμαχίες, ακόμη και με τους ενδοκυβερνητικούς εταίρους, τους Podemos και την Izquierda Unida, σε μία σειρά από οικονομικά και κοινωνικά θέματα, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά τη διεθνή πολιτική, με κύριο άξονα την κατάσταση στη Βενεζουέλα.
Εντός 15νθημέρου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση μεταξύ των κυβερνήσεων του Σάντσεθ και του Καταλανού προέδρου Κιμ Τόρα, με το PSOE να στοχεύει σε μία συμφωνία για βελτίωση της αυτοδιοίκησης στην περιοχή κι ένα νέο καθεστώς της αυτονομίας της, που θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το κεντρικό Κοινοβούλιο κι έπειτα να τεθεί σε λαϊκή ετυμηγορία. Από την πλευρά του, το ERC διεκδικεί να αποσπάσει έναν συμβιβασμό, που θα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας.
Συνεπώς, η τύχη της κυβέρνησης βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος δύο πολιτικών θέσεων που πόρρω απέχουν μεταξύ τους και εγκυμονούν τον κίνδυνο να διαλύσουν την επισφαλή κυβέρνηση του Σάντσεθ. Εντούτοις, το Καταλανικό δεν είναι η μόνη απειλή για την κυβέρνηση Σάντσεθ, που θα έχει κάθε φορά να αντιμετωπίζει τα φάσματα των πλειοψηφιών για να περάσει τα βασικά νομοσχέδια που καταρτίζουν το πολιτικό της πρόγραμμα. Αφενός, είναι η εκάστοτε πλειοψηφία των 176 βουλευτών στο Κοινοβούλιο για τους νόμους και η υπεροχή κατά δύο τρίτα και στα δύο Σώματα, προκειμένου να ανανεώσει τα διάφορα θεσμικά όργανα, ιδίως στην ανώτατη δικαιοσύνη, που μεταφράζεται σε 210 βουλευτές και Γερουσιαστές.