Η κυβέρνηση θα επιδιώξει μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ από το 2021, επισημαίνει η Citigroup. Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί έναν στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ από το 2021 και μετά, από 3,5% του ΑΕΠ σήμερα, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο προϋπολογισμός του 2020 που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο εξακολουθεί να ενσωματώνει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,7% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, σε σχέση με το προβλεπόμενο 4,3% το 2019. Η Ελλάδα υπερέβη τις δημοσιονομικές της επιδιώξεις από το 2016, κυρίως μέσω ελέγχου των δαπανών, με το πλεόνασμα κοντά ή πάνω από το 4% του ΑΕΠ.
Η Citigroup επισημαίνει ότι η πολύ βελτιωμένη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ (περίπου 2,25% ετήσια αύξηση το 2019 και που πιθανότατα θα αυξηθεί στο 3% το 2021), το πολύ μειωμένο κόστος χρηματοδότησης και τα μικρά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους επί των επίσημων δανείων συμβάλλουν όλα στη βελτίωση του χρέους προς το ΑΕΠ τα προσεχή έτη, επιτρέποντας ένα χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα.
Η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ανοίξει σημαντικό δημοσιονομικό χώρο και συνεπώς θα υποστηρίξει την αύξηση του ΑΕΠ σε έναν ενάρετο κύκλο. Αναμένουμε από τους πιστωτές να συμφωνήσουν σε λιγότερο αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα, δεδομένης της πολύ πιο προ-επιχειρηματικής, φιλο-μεταρρυθμιστικής ατζέντας της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης.