Το σχέδιο Ηρακλής έχει την ψήφο εμπιστοσύνης όλων των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων, τόνισε ο Γιώργος Ζαββός μιλώντας στη Βουλή για το θέμα, λέγοντας ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν.
Από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι ειδική επιτροπή θα παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία τιτλοποίησης και θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει προτάσεις επί του θέματος. «Το Δημόσιο πρέπει να ξέρει τι γίνεται, γιατί έχει δώσει την εγγύησή του», συμπλήρωσε.
Η τιτλοποίηση μεταφέρει τα κόκκινα δάνεια σε όχημα ειδικού σκοπού και η διαχείρισή τους ανατίθεται σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις. «Το σημαντικό και κρίσιμο θέμα είναι αν και πώς αυτοί οι διαχειριστές θα έχουν τη δυνατότητα ευχερέστερων ρυθμίσεων σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια. Στο παρελθόν υπήρξαν δυστοκίες από τις τράπεζες στο να κάνουν αναδιαρθρώσεις δανείων, είτε από φόβο των τραπεζικών υπαλλήλων είτε λόγω του κεφαλαιακού κόστους».
Ο διαχειριστής έχει ευελιξία λύσεων, εκτίμησε ο Γ. Ζαββός, και όπως δήλωσε, έχει ίδιο όφελος να επιδιώξει συναινετικές λύσεις, γιατί μια ρευστοποίηση είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα. «Εχει κάθε συμφέρον να προσεγγίσει τον δανειολήπτη με διάθεση λύσης», τόνισε, θυμίζοντας ότι οι εταιρείες διαχείρισης έχουν και την τεχνογνωσία όσο και τους πόρους.
Ο Ηρακλής δεν απαγορεύει στις τράπεζες να μεταβιβάσουν εξυπηρετούμενα δάνεια στην τιτλοποίηση, θύμισε ο υπουργός, αλλά εκτίμησε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, θα αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις.
Ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου, συμμετέχοντας στη συζήτηση, τόνισε ότι το ζήτημα είναι να προχωρήσουμε μπροστά και γρήγορα.
Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Παππάς άσκησε κριτική στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. «Ο Ηρακλής δεν είναι σχήμα για τις τράπεζες, έπρεπε να είναι ένα σχήμα για την ελληνική οικονομία. Δεν είναι απόλυτος στόχος να βελτιώσουν τα βιβλία τους οι τράπεζες». Χαρακτήρισε μείζον θέμα το αποτύπωμα που θα έχει η διαχείριση των κόκκινων δανείων στην ελληνική οικονομία.
Όπως είπε, αναδεικνύεται ένα μεγάλο κενό. Πρέπει να συζητήσουμε την αναπτυξιακή στρατηγική. Δεν την έχετε φέρει προς συζήτηση, παρότι ψηφίσατε το σχέδιο Ηρακλής και ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η οικονομία παραμένει σε κρίση, με την ανεργία στο 17%. Ζήτησε σαφή απάντηση για το πόσα δάνεια με πρώτη κατοικία έχουν περάσει σε εταιρείες διαχείρισης και πόσοι πλειστηριασμοί θα γίνουν επί αυτών. «Δεν ταιριάζουν απόψεις ότι δεν μπορεί να υπάρξει προστασία πρώτης κατοικίας», τόνισε.
Ο Νίκος Παππάς αναρωτήθηκε παράλληλα αν υπάρχει διασφάλιση ότι θα είναι μηδενικού ρίσκου τα senior ομόλογα που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης.