Η μεγέθυνση του ΑΕΠ της Κίνας στο α' τρίμηνο του έτους μπορεί να πέσει έως και στο 3,5% εάν η επιδημία του κοροναϊού δεν αντιμετωπιστεί αρκετά γρήγορα ώστε η παραγωγή στη μεταποίηση να επιστρέψει άμεσα σε κανονικά επίπεδα, τονίζουν σε έκθεσή τους αναλυτές της Morgan Stanley την Τετάρτη.
Οι κινεζικές αρχές είχαν ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι τα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό έχουν φθάσει τα τουλάχιστν 74.185, ενώ οι νεκροί έχουν φθάσει τους 2.004.
Οι δραστηριότητες στον κλάδο της μεταποίησης στην Κίνα έχουν διαταραχθεί σοβαρά, καθώς οι αρχές έχουν λάβει μέτρα περιορισμού του ιού, γνωστού πλέον με την ονομασία COVID-19. Μολονότι παραγωγικές μονάδες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν αργά αλλά σταθερά σε κανονική λειτουργία, οι αναλυτές της Morgan Stanley σημειώνουν ότι η παραγωγή είχε αποκατασταθεί την προηγούμενη εβδομάδα μόλις στο 30% έως 50% των συνηθισμένων επιπέδων.
Η Κίνα, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μετά τις ΗΠΑ, φιλοξενεί τεράστια τμήματα των παγκόσμιων δικτύων προσφοράς αγαθών, από την κλωστοϋφαντουργία έως τα κινητά τηλέφωνα και τα αυτοκίνητα. Μια παρατεταμένη αδράνεια των γραμμών παραγωγής στην Κίνα δεν θα επηρεάσει μόνον την προσφορά των συγκεκριμένων αγαθών, αλλά και τη δυνατότητα άλλων κλάδων και αγορών να παράγουν προϊόντα.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν η παραγωγή στον κλάδο της μεταποίησης στην Κίνα να φθάσει στο 60% έως 80% των συνηθισμένων επιπέδων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και κοντά στο 100% περί τα μέσα έως τέλη Μαρτίου. Προειδοποιούν ωστόσο για την αβεβαιότητα, λόγω του αστάθμητου παράγοντα της εξέλιξης της επιδημίας.
Παρ' όλα αυτά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επίδραση του φαινομένου στους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης θα είναι βραχυπρόθεσμη.
Υπογραμμίζουν δε ότι τόσο η Κίνα όσο και άλλες ασιατικές οικονομίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολιτικά εργαλεία προκειμένου να μειώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία του κοροναϊού.
Ορισμένα μέτρα τα οποία θα μπορούσε να λάβει το Πεκίνο είναι το να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού, καθώς και να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πρόσφατη κρίση, σημειώνουν.