Στη Suddeutsche Zeitung μίλησε ο Φωκίων Καραβίας. Όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα η κάποτε προβληματική για την Ευρωζώνη χώρα, βαδίζει πλέον καλά. Οι επενδυτές πλειοδοτούν για τα ελληνικά χρεόγραφα, το χρηματιστήριο της Αθήνας ακμάζει και επιστρέφει η ανάπτυξη μετά από δύσκολα χρόνια.
SZ: Κύριε Καραβία, η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει για το 2020 ανάπτυξη 2,8%. Αφήνει η Ελλάδα την οικονομική κρίση οριστικά πίσω της;
Φωκίων Καραβίας : Εκτιμώ ότι θα έχουμε ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 2,5% - ποσοστό ξεκάθαρα καλύτερο του 2% που επετεύχθη το 2019. Η οικονομική ανάπτυξη έχει επανέλθει ως κανονικότητα. Το χρέος παραμένει υψηλό, γύρω στο 185% του ΑΕΠ. Αλλά αυτό δεν αποθαρρύνει τους επενδυτές, οι οποίοι οδηγούν σε υψηλότερες αποτιμήσεις τα ελληνικά χρεόγραφα. Ναι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο.
SZ: Η νέα συντηρητική κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να πιστωθεί αυτή την οικονομική ανάκαμψη;
Καραβίας: Σε σημαντικό βαθμό. Αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, επί πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα , υπήρξε μια μεγάλη πολιτική συναίνεση, ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να μεταρρυθμιστεί και η μεταρρύθμιση προχώρησε. Η νέα κυβέρνηση χτίζει πάνω σε αυτό. Βελτιώνει αυτή τη στιγμή τους όρους με καλύτερη φορολογική νομοθεσία, λιγότερη γραφειοκρατία - είναι κάτι το οποίο θα ενισχύσει την προσέλκυση επενδυτών. Είναι ένα μείγμα το οποίο οδηγεί στην επιτυχία.
SZ: Ήταν σωστό το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας; Εξάντλησε τους πολίτες και τους έφερε σε δεινή θέση.
Καραβίας : Φυσικά έγιναν λάθη. Υποτιμήθηκαν οι επιπτώσεις της λιτότητας. Αλλά εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολουθούσε τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα είχε αποκλειστεί από το Ευρώ και αυτό θα ήταν μια εθνική καταστροφή. Επομένως θα ήταν σήμερα πολύ χειρότερα για τους πολίτες.
SZ: Σας ανησύχησε μήπως το γεγονός ότι ο κ. Friedrich Merz θα μπορούσε να γίνει ο νέος πρόεδρος της CDU και πιθανότατα καγκελάριος; Τόνισε για άλλη μια φορά, ότι θα ήταν καλύτερο εάν, στην περίοδο της κρίσης, πετούσαν την Ελλάδα εκτός Ευρώ.
Καραβίας : Όλες οι πολιτικές απόψεις είναι σεβαστές. Και στην Ελλάδα υπήρξαν φωνές οι οποίες απαιτούσαν το Grexit.
SZ: Αυτό προέκυπτε κυρίως από τον πρώην υπουργό οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι ο πιο διάσημος Έλληνας από την εποχή του Αλέξη Ζορμπά. Σας ενοχλεί αυτό;
Καραβίας: Δέχομαι τα πράγματα όπως είναι. Υπήρχε όμως πάντοτε η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που έβλεπε τα πράγματα διαφορετικά κι αυτό ήταν το θετικό.
SZ: Η ανεργία με ποσοστό 17% είναι ακόμα πολύ υψηλή.
Καραβίας: Ναι αλλά στο υψηλότερο σημείο της ήταν 27%. Καταφέραμε ήδη αρκετά. Είναι σημαντικό ότι οι άνθρωποι ελπίζουν και πάλι. Μέσα στην κρίση είχαμε τεράστιο “Brain Drain”, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο νέοι πήγαν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη ή στην Αμερική. Τώρα επιστρέφουν πολλοί. Αυτό είναι καλό για την Ελλάδα.