Ένα νέο, έκτακτο και προσωρινό Ταμείο για την ενίσχυση των εργαζομένων στις χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό, με κεφάλαια ως 100 δισ. ευρώ που θα καλύπτονται με εγγυήσεις των κρατών-μελών και θα χορηγούνται ως δάνεια, σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Euractiv.
Το σχέδιο προβλέπει ότι οι χώρες- μέλη θα παράσχουν εγγυήσεις για την άντληση κεφαλαίων ως 100 δισ. ευρώ και το Ταμείο θα χορηγεί δάνεια για την ενίσχυση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων στις χώρες της ΕΕ.
Το νέο εργαλείο, με την ονομασία SURE (Στήριξη για τη μείωση του κινδύνου ανεργίας σε έκτακτη κατάσταση-Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν με ανάρτησή της στο Twitter.
To SURE θα λειτουργήσει ως δεύτερη γραμμή άμυνας, στηρίζοντας βραχυπρόθεσμα σχήματα εργασίας και ανάλογα μέτρα. Το σχέδιο αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα και θα αποτελεί ένα δανειοδοτικό σχήμα με κεφάλαια ως 100 δισ. ευρώ, τα οποία θα καλύπτονται με εγγυήσεις των χωρών-μελών.
Θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις προσπάθειες και στα προγράμματα που καταρτίζουν οι ίδιες οι χώρες για να στηρίξουν εισοδηματικά τους εργαζόμενους, οι οποίοι πλήττονται από την λαίλαπα του κορωνοϊού.I
Στο πλαίσιο αυτό θα καλύψει “ένα μέρος της απότομης και ξαφνικής αύξησης της δημόσιας δαπάνης” σύμφωνα με έγγραφο της Επιτροπής, που επικαλείται το Euractiv.
Aς σημειωθεί ότι οι αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν ήδη ενεργοποιήσει σχήματα στήριξης των εργαζόμενων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζει πάντως ότι το SURE είναι ένα Ταμείο “ad hoc και προσωρινό”. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρόκειται να μεταξελιχθεί σε ένα είδος μόνιμου πανευρωπαϊκού ταμείου ανεργίας, τη δημιουργία του οποίου έχουν ζητήσει από το παρελθόν αρκετές χώρες- μέλη, περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Ισπανίας καθώς και πολλοί ευρωβουλευτές.
Η νομική βάση για τη σύσταση του SURE είναι το ‘Αρθρο 122, το οποίο επιτρέπει την ευρωπαϊκή στήριξη σε καιρούς εξαιρετικής κρίσης. Το Άρθρο 122(2) έχει χρησιμοποιηθεί άλλη μία φορά, ως η νομική βάση για τη δημιουργία του EFSM, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Το νέο Ταμείο θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία μόλις οι χώρες- μέλη παράσχουν εγγυήσεις, συνολικής αξίας τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, που επικαλείται το Euractiv, μετά από αίτημα της ενδιαφερόμενης χώρας- μέλους, η Επιτροπή θα πιστοποιεί το μέγεθος της αύξησης της δημόσιας δαπάνης για τα διάφορα σχήματα ενίσχυσης των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων. Μετά την πιστοποίηση η Κομισιόν θα αξιολογεί τους όρους του δανείου,που θα χορηγήσει το Ταμείο, συμπεριλαμβανομένου του ύψους του ποσού, της διάρκειας του δανείου, της μέσης τιμολόγησής του καθώς και άλλες τεχνικές παραμέτρους.
Για κάθε χώρα- μέλος θα υπάρχει ένα ανώτατο όριο για το ύψος του δανείου που θα μπορεί να λάβει, ενώ τα δάνεια που θα χορηγηθούν στις τρείς χώρες-μέλη, οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο δανείων, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ.
Η πρόταση της Επιτροπής αναφέρει επίσης οτι το ύψος των εγγυήσεων που θα παράσχει κάθε χώρα θα διαμορφωθεί σε εθελοντική βάση. Από τη στιγμή όμως που μία χώρα θα δεσμευτεί για τη παροχή εγγυήσεων, τότε αυτές δεν θα μπορούν να ανακληθούν, ούτε να τελούν υπό αίρεση και θα πρέπει να είναι διαθέσιμες όποτε ζητηθούν.
Το νέο Ταμείο θα τεθεί υπό συζήτηση στην επόμενη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, ως ένα από τα διάφορα εργαλεία που η ΕΕ εξετάζει για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.