«Η ύφεση που θα βιώσουμε μετά τον κορωνοϊό, δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά της κρίσης που ζήσαμε την προηγούμενη δεκαετία», είπε κατά τις τηλεοπτικές του παρεμβάσεις χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, μία μέρα μετά την μίζερη απόφαση του Eurogroup για χρηματοδότηση των χωρώ της ευρωζώνης με 550 δις. ευρώ. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας, έδωσε μία ελάχιστη γεύση από τις παρεμβάσεις που σχεδιάζεει η κυβέρνηση για την ημέρα που οι πολίτες επιστρέψουν στην κανονικότητα, μην απορρίπτοντας, σε ερώτηση του δημοσιογράφου, το ενδεχόμενο να βγουν νέες ρυθμίσεις χρεών. Διότι, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, « δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν μαζεμένες οι υποχρεώσεις που έχουν σωρευτεί όλο αυτό το διάστημα της υγειονομικής κρίσης με τους πολίτες κλεισμένους στα σπίτια τους».
Εκείνο που θα πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο, αφού έχει κλειδώσει, είναι και τον Μάιο να δοθεί η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε εργαζόμενους, οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται έχουν κλείσει προσωρινά με κυβερνητική εντολή ή οι επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την επιδημία, ωστόσο μένουν ανοιχτές. Αυτό, μαζί με τα υπόλοιπα, όπως η καταβολή μειωμένων ενοικίων κατά 40% για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Ήδη, δόθηκε παράταση μέχρι τις 21 Απριλίου για τις επιχειρήσεις που θέλουν να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Μέχρι και χθες είχαν ενταχθεί 54 χιλιάδες επιχειρήσεις. Το 1 δις. ευρώ αφορά σε 400 χιλιάδες επιχειρήσεις. Ο κ. Σταίκούρας υπονόησε χθες ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή θα επαναληφθεί με, επίσης, 1 δις. ευρώ και μετά την 21η Απριλίου που λήγει οριστικά η πρώτη.
Επίσης, χθες υπεγράφη από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη, η Υπουργική Απόφαση για την κάλυψη των τόκων υφιστάμενων ενήμερων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης του χρονικού διαστήματος για επιπλέον δύο μήνες εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου στήριξης των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων θα ανέλθει σε 1.2 δις ευρώ, με αρχικό ποσό ύψους 750 εκ. ευρώ, και αφορά τόκους δανείων τακτής λήξης, ομολογιακών δανείων και συμβάσεων πίστωσης (ανοικτών αλληλόχρεων λογαριασμών), περιλαμβανομένων τιτλοποιημένων δανείων και πιστώσεων (άρθρο 10 του ν. 3156/2003) με διαχειριστή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που μετέχει στη Δράση και τα οποία ήταν ενήμερα στις 31/12/2019.
Επίσης, μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκτός απροόπτου, ανοίγει το TAXIS για τις φορολογικές δηλώσεις. Εξετάζεται σοβαρά η έκδοση ΚΥΑ από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απ. Βεσυρόπουλο για την καταβολή των δόσεων σε οκτώ δόσεις πλέον, διευκολύνοντας τους φορολογούμενους να μην πέσουν όλες οι υποχρεώσεις μαζί.
Τελευταία, διατυπώνεται η άποψη η κυβέρνηση να πάρει από φέτος όλες τις μειώσεις φόρων και όχι να τις σπάσει μέσα στην τετραετία διακυβέρνησής της. Θα φανεί. Όπως είπε άλλωστε, ο κ. Σταϊκούρας θα αξιολογηθεί η κατάσταση μετά το πέρας της υγειονομικής, αλλά οφείλουμε να κρατήσουμε δυνάμεις και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Πριν από την υγειονομική κρίση, οι συζητήσεις με τους δανειστές για το θέμα της αξιοποίησης των κεφαλαίων από τις επιστροφές των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) 650 εκατ. Ευρώ τον Ιούλιο, βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο. Οι Θεσμοί ήταν έτοιμοι να αποδεχθούν τη διάθεση μέρους των επιστροφών από τα κεφάλαια αυτά, και συγκεκριμένα της δόσης του Ιουνίου, προς την περαιτέρω ελάφρυνση των επιχειρήσεων.
Η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 25% η οποία αναμένεται να ανέβει σε 50% μετά τα τελευταία δεδομένα, θα ισχύσει για φέτος. Χαρακτηριστικά, όπως τόνισε κορυφαία πηγή στο οικονομικό επιτελείο, θα είναι one-off. Κι αυτό διότι τα έσοδα των ANFAs και SMPs που καταβάλλονται εντός της χρονιάς κι ενώ τελεί υπό εκτέλεση ο προϋπολογισμός, δεν προκαλούν δέσμευση. Μέχρι σήμερα η διάθεσή τους κατευθυνόταν στην αποπληρωμή του χρέους. Ωστόσο, τα χαμηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων (2,4% για το 10ετές), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν κατατρύχεται από το άγος των υπερπλεονασμάτων, όπως η προηγούμενη, επιτρέπουν την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση της ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα, για να μη χαθεί εντελώς η τουριστική σεζόν που υπό διαφορετικές συνθήκες θα είχε ξεκινήσει ήδη, η κυβέρνηση σχεδιάζει α) μείωση των τελών που επιβάλλονται στις μεταφορές, β) μείωση του ΦΠΑ στις αερομεταφορές, και γ) μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13%.Τα τρία τελευταία αναμένεται ότι θα είναι μόνιμα μέτρα.
Μείωση φόρων
To οικονομικό επιτελείο φέρνει από φέτος κιόλας, αντί για το 2021 που ήταν η προηγούμενη απόφαση, την μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 20% από 24% που είναι σήμερα.
Ασφαλιστικές εισφορές
Για φέτος έχει αποφασιστεί να ισχύσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9%, ή μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 2,21%. Πλέον, εξετάζεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για φέτος να ανέλθει στο 2%. Είναι μέτρο που ζητεί η αγορά και οι επιχειρηματίες διότι έχει αντίκρυσμα στην ανταγωνιστικότητα και πιάνει ακόμα και τις επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές, Και φέτος με 45 μέρες εκτός λειτουργίας 1,5 εκατ. Επιχειρήσεις, τα οικονομικά τους αποτελέσματα αναμένονται δραματικά.