Την εκτίμηση ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) των εγχώριων τραπεζών θα αυξηθούν λόγω της πανδημίας της Covid-19 κατά περίπου 7 με 10 δισ. ευρώ, διατύπωσε στο πλαίσιο του φόρουμ των Δελφών ο εκτελεστικός πρόεδρος της FPS, Θ. Καλαντώνης.
Το ως πρόσφατα υψηλόβαθμο στέλεχος της Eurobank, διατύπωσε την παραπάνω εκτίμηση, κατά τη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «κόκκινα δάνεια: η νέα πραγματικότητα, βασιζόμενος στην πρόβλεψη την οποία διενήργησε η Scope για τις ιταλικές τράπεζες.
Η Scope εκτίμησε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans - NPLs) στη γείτονα χώρα θα αυξηθούν κατά 10% με 15%, λόγω της Covid-19. Βάσει της παραπάνω πρόβλεψης, ο κ. Καλαντώνης εκτιμά ότι στην Ελλάδα η αύξηση θα είναι ελαφρώς ηπιότερη.
«Μιλώ για αύξηση της τάξης του 10%-15%, σε αριθμούς περίπου 7-10 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα τα «κόκκινα» δάνεια είναι στα 70 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas, Γιώργος Γεωργακόπουλος, υποστήριξε πως «δυνητικά υπάρχει τεράστιος αριθμός δανείων πολλών δισεκατομμυρίων που θα μπορούσαν να γίνουν κόκκινα», σημειώνοντας πως η επόμενη μέρα καθιστά επιτακτική τη διαχείρισή τους σιγά σιγά και όχι ως ένα μεγάλο κύμα.
Όσον αφορά στο νέο πτωχευτικό πλαίσιο, οι επικεφαλής των δύο mega servicers ( FPS, Intrum Hellas) τάχθηκαν, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ της εισαγωγής του θεσμού της καταναλωτικής πτώχευσης. «Χρειαζόμαστε εργαλεία που να εξυγιάνουν την αγορά και όχι να δημιουργούν αναχώματα και καθυστερήσεις προς αυτή την πορεία» ανέφερε ο πρόεδρος της FPS, συμπληρώνοντας ότι δεν πρέπει να ξανασυμβεί αυτό που συνέβη με τον νόμο Κατσέλη.
Η πτωχευτική διαδικασία και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δύο έννοιες αντικειμενικά ασύμβατες, τόνισε ο κ. Καλαντώνης, συμπληρώνοντας ότι η πτωχευτική διαδικασία αφορά σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, μη βιώσιμες, που έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους εδώ και χρόνια.
Εντός Καλοκαιριού ο νέος πτωχευτικός
Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, αναφερόμενος στο νέο πτωχευτικό κώδικα, είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει πλέγμα μέτρων, το οποίο θα είχε ήδη εφαρμοστεί, αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Όπως αποκάλυψε, ο νέος νόμος θα είναι έτοιμος προς το καλοκαίρι, καθώς τώρα η οικονομία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, λόγω της πανδημίας
Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς ο κ. Καλαντώνης ανέφερε ότι είναι απολύτως απαραίτητο το έργο της αναγκαστικής εκτέλεσης. «Οι πλειστηριασμοί είναι θέμα, που κανείς δεν θέλει να συζητά, αποτελούν, όμως, αναγκαίο κακό» ανέφερε, θυμίζοντας ότι πριν την κρίση χρέους διενεργούνταν 60.000 πλειστηριασμοί ετησίως και δεν ασχολούνταν ουδείς. Αντίθετα, πέρσι διενεργήθηκαν συνολικά 20 χιλ. πλειστηριασμοί και ήταν χρονιά-ρεκόρ μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
Τέλος, επισήμανε ότι η απενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης συνέβαλε καθοριστικά στην επιδείνωση της κουλτούρας πληρωμών.