Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου περιβαλλοντικού νόμου (4685/2020 παράγραφος 28), προτείνει στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, για τις θέσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), τη Δρ. Μαρία Παπαδοπούλου, καθηγήτρια του ΕΜΠ και τον Δρ. Κώστα Α. Τριάντη, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΚΠΑ.
Η Δρ. Μαρία Π. Παπαδοπούλου είναι Καθηγήτρια στη Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο, καθώς και Αναπληρώτρια Κοσμήτορας του ίδιου ιδρύματος. Διευθύνει το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Είναι μέλος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Αστική και Περιβαλλοντική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Vermont των ΗΠΑ.
Ο Δρ. Κώστας Α. Τριάντης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2012-2015). Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του Oxford University Centre for the Environment (OUSE) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2008-2016). Η έρευνά του εμπίπτει στα πεδία της Οικολογίας, της Βιογεωγραφίας, της Βιολογίας της Διατήρησης και της Διαχείρισης και Προστασίας της Βιοποικιλότητας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το ίδιο ίδρυμα.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει:
«Ανοίγει μια νέα σελίδα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας για πρώτη φορά αποκτά έναν οργανισμό που ακολουθεί τα πιο σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα σε αυτόν τομέα. Με πρόσβαση σε αυξημένους πόρους, ενισχυμένες επιστημονικές και διαχειριστικές ικανότητες, αλλά και δυνατότητες ουσιαστικής συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες και διεθνούς φορείς. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα για μένα και είμαι βέβαιος ότι θα εξελιχθεί σε καταλύτη βιώσιμης ανάπτυξης και πιο αποτελεσματικής προστασίας του φυσικού μας πλούτου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να το πετύχουμε αυτό, φυσικά, είναι η στελέχωσή του οργανισμού από αποδεδειγμένα ικανούς ανθρώπους, με φρέσκιες ιδέες και ευαισθησία για το περιβάλλον. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται σήμερα».