Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2020 καλείται να εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, που συνεδριάζει αύριο Τρίτη 2 Ιουνίου, μαζί με τη λήψη πιστωτικής γραμμής από την EBRD για τις ανάγκες ρευστότητας, καθώς η εισπραξιμότητα των λογαριασμών υπολογίζεται ότι μειώθηκε 10% και ενδεχομένως 17% αν συνυπολογιστεί και ο Απρίλιος.
Το τρίτο βασικό θέμα στην ατζέντα του αυριανού ΔΣ είναι η έγκριση του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης των εργαζόμενων.
Τα οικονομικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρότι αποτυπώνουν ένα μικρό μέρος των επιπτώσεων του lockdown, από το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου ως το τέλος του μήνα.
Παράλληλα το ΔΣ αναμένεται να εγκρίνει να εγκρίνει τη λήψη πιστωτικής γραμμής 160 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότητσης και Ανάτπυξης (EBRD). Το δάνειο χορηγείται για τη χρηματοδότηση της εταιρίας με κεφάλαια κίνησης. Πρόκειται για συμφωνία που είχε ήδη κλείσει, εντός της περιόδου του lockdown για πιστωτική γραμμή της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, αλλά όπως φαίνεται η ΔΕΗ αποφάσισε ότι τώρα θα πρέπει να την ενεργοποιήσει, καθώς όσο περνά ο καιρός τόσο πιο ορατές γίνονται οι συνέπειες της κρίσης. Ας σημειωθεί ότι οι αρχικές εκτιμήσεις στελεχών της ΔΕΗ μιλούσαν για μείωση της εισπραξιμότητας κατά 30%, η οποία στη φάση αυτή και μόνον για το διάστημα του Μαρτίου υπολογίζεται σε 10%. Πέρα από τους ανείσπρακτους λογαριασμούς, που το πιθανότερο είναι ότι διογκώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι εισπράξεις μειώνονται και λόγω του ίδιου του lockdwn, εξ’αιτίας της πτώσης της κατανάλωσης αφού τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές αλλά και των εκπτώσεων στις τιμές που έκανε η ίδια η ΔΕΗ.
Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς είχε εκτιμήσει τις ανάγκες ρευστότητας σε ποσό της τάξης των 250 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους.
Τέλος, το ΔΣ της ΔΕΗ θα ασχοληθεί με την έγκριση του προγράμματος παροχής κινήτρων προς τους εργαζόμενους για την εθελούσια έξοδο. Το πρόγραμμα αφορά μισθωτούς που θα έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, ανεξαρτήτως εάν έχουν θεμελιώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Προβλέπει την καταβολή μπόνους 20.000 ευρώ πλέον της αποζημίωσης των 15.000 ευρώ, που παίρνουν όσοι αποχωρούν από τη ΔΕΗ.
Η εθελουσία εντάσσεται στην πολιτική της απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και έχει ήδη συμφωνηθεί με τη ΓΕΝΟΠ. Αφορά τους μισθωτούς που εργάζονται στα ορυχεία και στους σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας, στον Τομέα Συντήρησης Βορείου Ελλάδος, στο ΚΕΕ Πτολεμαΐδας, στη ΣΤΕ Καρδιάς, το προσωπικό της ΔΥΑΕ που εργάζεται στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας και όσους εργαζομένους ανήκουν στη Γενική Διεύθυνση Λιγνιτικής Παραγωγής, αλλά έχουν έδρα τη Δυτική Μακεδονία.
Αντίστοιχη απόφαση θα ληφθεί και για τους μισθωτούς των θυγατρικών «Λιγνιτική Μελίτης» και «Λιγνιτική Μεγαλόπολης». Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ διατηρεί το δικαίωμα να παρατείνει, με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου, τη θητεία ορισμένων μισθωτών με βάση τις ανάγκες της έως 30 Ιουνίου 2021, με εξασφαλισμένο το μπόνους των 20.000 ευρώ κατά την αποχώρησή τους. Το προσωπικό που εργάζεται τόσο στο ορυχείο Αμυνταίου όσο και στον ΑΗΣ Αμυνταίου και δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης τίθεται στη διάθεση των υπηρεσιών, προκειμένου από 1ης Ιουνίου 2020 να γίνει η απόσπαση ή οριστική μετακίνηση