Δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού με παράλληλη ενίσχυση των πόρων του «Ιnvest EU» σχεδιάζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την προοπτική να κινητοποιήσει κεφάλαια 600 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η κα Ούρσουλα Βαν ντερ Λάινεν έχει προτείνει ένα ποσό της τάξης των 60 δις. ευρώ, από το πακέτο των 750 δις. ευρώ που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, να διοχετευτεί στην παροχή εκεταταμένων εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με τον διττό στόχο της αντιμετώπισης προβλημάτων ρευστότητας και της κινητοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων σε επίλεκτους τομείς.
Στους τομείς αυτούς, πέρα από την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, περιλαμβάνονται και βασικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες και τεχνολογίες από αυτές που θεωρούνται κρίσιμες για τις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς και τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η καλλιέργεια ακριβείας και ή πράσινη μηχανική (green engineering)
Το μεγαλύτερο μέρος των εγγυήσεων θα διοχετευτεί μέσω ενός νέου «εργαλείου στήριξης φερεγγυότητας» (solvency support instrument) που επιδιώκει να δημιουργήσει εντός του έτους η Επιτροπή.
Το εργαλείο αυτό, απ’ όσα προκύπτουν μέχρι στιγμής με βάση τις δηλώσεις στελεχών της Κομισιόν, θα χρησιμοποιήσει περί τα 31 δισεκατομμύρια ευρώ ως εγγυήσεις με στόχο να προσελκύσει κεφάλαια της τάξης των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, προσφέροντας στους επενδυτές κάλυψη των πρώτων πιθανών ζημιών.
Tη διαχείριση των εγγυήσεων θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα υποστηρίξει κυρίως εταιρείες στις περιοχές και τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.
Δεν θα υπάρχει συντελεστής προκατανομής των κονδυλίων ανά χώρα, αλλά θα υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες της ΕΕ. Για παράδειγμα, τουλάχιστον το 25% της επένδυσης πρέπει να αφορά την «πράσινη» μετάβαση.
Με το εργαλείο αυτό , η Επιτροπή ελπίζει να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο κατακερματισμού της εσωτερικής αγοράς, δεδομένου ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία έχουν μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα να βοηθήσουν τις εταιρείες τους. Είναι ενδεικτικό ότι, πάνω από το μισό, των κρατικών ενισχύσεων προς εταιρίες, που έχουν εγκρίνει ως σήμερα οι Βρυξέλλες, προέρχονται από το Βερολίνο και αφορούν γερμανικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε μια νέα Γραμμή Διευκόλυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων ( strategic investment facility) με στόχο το ξεκλείδωμα επενδύσεων 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιώντας 15 δισεκατομμύρια ευρώ ως εγγυήσεις.
Αυτές οι εγγυήσεις, τις οποίες θα διαχειρίζεται επίσης η ΕΤΕπ μέσω του InvestEU, θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των στρατηγικών τομέων, ιδίως εκείνων που συνδέονται με την πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση. Θα υποστηρίξουν επίσης βασικές αλυσίδες αξίας στην εσωτερική αγορά, όπως ιατρικός εξοπλισμός και φαρμακευτικά προϊόντα.
Παράλληλα με αυτά τα δύο νέα εργαλεία, η Επιτροπή σχεδιάζει την ενίσχυση του InvestEU, με την προσθήκη εγγυήσεων 15,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Χρησιμοποιώντας τον ίδιο δείκτη μόχλευσης που εφαρμόζει για τους δύο άλλους εγγυοδοτικούς μηχανισμούς, η Επιτροπή εκτιμά ότι το ενισχυμένο αυτό σχήμα θα μπορούσε να προσελκύσει περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις.
Η «Ε.Ε. της Eπόμενης Γεννεάς» - όπως η κα Φον ντερ Λάινεν αποκαλεί το νέο Ταμείο Ανάκαμψης- θα βοηθήσει τις απόλυτα υγιείς εταιρείες, που εδώ και δεκαετίες λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις και πραγματοποιούν τις σωστές επενδύσεις, και σήμερα κινδυνεύουν επειδή οι ανταγωνιστές από άλλα κράτη μέλη έχουν καλύτερη πρόσβαση σε δημόσιους ή ιδιωτικούς πόρους, να λάβουν φρέσκα κεφάλαια» , δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, όπως αναφέρει το Euractiv.