Μείωση φορολογικών συντελεστών και κατάργησης της γραφειοκρατίας με προσαρμογή της οικονομίας στα νέα δεδομένα εν μέσω πανδημίας αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για τους ξένους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Αυτό ήταν το μήνυμα των κορυφαίων υπουργών του οικονομικού επιτελείου κ.κ. Χρ. Σταϊκούρα και Άδωνι Γεωργιάδη στο πλαίσιο του ένατου φόρουμ που οργανώνει η ΕΧΑΕ με το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο και στο οποίο θα παρουσιαστούν σήμερα σε Αμερικανούς διαχειριστές και εκπροσώπους funds 28 εισηγμένες. Η εκδήλωση λόγω κορωνοϊου πραγματοποιείται διαδικτυακά, ενώ κάθε χρόνο η ελληνική αποστολή με τα μέλη της κυβέρνησης του Χρηματιστηρίου και των εποπτικών αρχών πραγματοποιείτο στη Νέα Υόρκη.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στάθηκε στην επιτυχή έκδοση δεκαετούς ομολόγου και στα μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω της πανδημίας. Ειδικά ως προς το πρώτο, το χαμηλό επιτόκιό του, που χθες κατρακύλησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, στο 1,18%, όταν το αντίστοιχο ιταλικό διαμορφώνεται στο 1,40%, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη των αγορών στη χώρα και τις δυνατότητές της.
Ο κ. Σταίκούρας, ανέλυσε το πρόγραμμα της κυβέρνησης το οποίο περιλαμβάνει μείωση φορολογικών συντελεστών αλλά και την προώθηση των μεγάλων έργων όπως το Ελληνικό.
Είπε ακόμα πως τον Ιούλιο θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση και την αναβάθμιση του χρηματιστηρίου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στάθηκε στη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, ένα θέμα για το οποίο οι περισσότεροι επενδυτές και αναλυτές ζητούσαν ενημέρωση.
Πλέον ξεκινάει και επίσημα το Ελληνικό καθώς δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και οι τελευταίες αποφάσεις και έτσι μπορεί να αρχίσει η κατεδάφιση κτηρίων.
Όπως είπε, «ξεπεράσαμε σημαντικές δυσκολίες που δεν περιμέναμε ούτε εμείς πως θα υπήρχαν, αλλά με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπουργών πάρθηκαν όλες οι αποφάσεις και η εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις εργασίες».
Μέσα στον Ιούλιο θα γίνουν και επίσημα τα εγκαίνια παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ.Γεωργιάδης είπε πως με αυτόν τον τρόπο θα στείλουμε το μήνυμα ότι αυτό που λέει η κυβέρνηση το κάνει.
Ο υπουργός Επενδύσεων αναφέρθηκε και σε άλλες επενδύσεις που δεν προχωρούσαν και τώρα προχωρούν αλλά και στους διαγωνισμούς για την ΕΛΒΟ και τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.
Μέσα στο έτος θα γίνει και ο διαγωνισμός για την ανέγερση καζίνου και ξενοδοχείου στις Γούρνες Ηρακλείου, μίας επένδυσης που θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο οποίος αναφέρθηκε στους νόμους που έχει περάσει η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση για εκσυγχρονισμού του κράτους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης, ανέφερε πως αν και το Χρηματιστήριο έχει ανακάμψει από τα χαμηλά του υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι τα επίπεδα Δεκεμβρίου 2019.
Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, στάθηκε στον τρόπο που αντέδρασε η Ελλάδα στην πανδημία, αφού έγινε λόγος συζήτησης παγκοσμίως.
Ο τρόπος αυτός δημιουργεί εμπιστοσύνη όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και τις επενδύσεις.
Επίσης ανέφερε πως όσα δεν έγιναν επί σειρά ετών γίνονται τώρα.
Τέλος, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο λόγος που η Microsoft θέλει να έρθει στην Ελλάδα, είναι λόγω των κινήσεων της κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση του κράτους.
Ο κ. Pyatt μίλησε για τις κινήσεις της κυβέρνησης στην πράσινη οικονομία μιλώντας για περαιτέρω διείσδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μάλιστα, όπως είπε, είναι «τρελό» η Γερμανία με χειρότερο καιρό από την Ελλάδα να έχει μεγαλύτερη διείσδυση!
«Μέσα στην κρίση, η Ελλάδα κατάφερε να γίνει μία κανονική χώρα στην Ευρωζώνη και να μην υπάρχουν ανησυχίες όπως για τη σταθερότητα των τραπεζών, το χρέος κ.α. που υπήρχαν πριν 4 χρόνια», τόνισε ο κ.Pyatt.
Το επενδυτικό φόρου θα ολοκληρωθεί στις 18/6 και συμμετέχουν οι εισηγμένες: ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Cenergy, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Κρι-Κρι, Lamda, Motor Oil, Εθνική, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, ΔΕΗ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργιακή, Τιτάν, Viohalco και Πλαστικά Θράκης.