Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκ του καταστατικού της δεν μπορεί να εφαρμόσει πολιτική νομισματικής χρηματοδότησης και ως εκ τούτου ουσιαστικά να προσφέρει χρήματα σε τραπεζικούς ομίλους, προκειμένου αυτοί να αγοράζουν κρατικά ομόλογα, ξεκαθάρισε ο Μάριο Ντράγκι, κλείνοντας την πόρτα στην Ελλάδα για το αίτημά της να αυξηθεί το όριο για την έκδοση εντόκων γραμματίων προκειμένου να καλύψει μέρος των χρηματοδοτικών της αναγκών.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόβλημα ρευστότητας που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και εάν η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων, ο κ. Ντράγκι ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος, τονίζοντας:
«Δεν είμαστε ένας πολιτικός οργανισμός. Είμαστε ένας οργανισμός που ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε πρόγραμμα νομισματικής χρηματοδότησης. Απαγορεύεται από τους κανόνες. Δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα στις τράπεζες για να χρηματοδοτούν την κυβέρνηση».
Ο Μάριο Ντράγκι αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι η ΕΚΤ έχει δανείσει στην Αθήνα 100 δισ. ευρώ και έχει διπλασιάσει το δανεισμό. Ο δανεισμός είπε ανέρχεται στο 68% του ελληνικού ΑΕΠ. Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και η Κεντρική Τράπεζα όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Κατέστησε σαφές ότι προϋπόθεση για να επαναρχίσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι η επιτυχής αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος. Στη παρούσα φάση δεν θα μπορούν να αγοραστούν ομόλογα από χώρες που είναι σε πρόγραμμα όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.
Προσέθεσε, πάντως, ότι όταν η χώρα προχωρήσει σε αποπληρωμή των ομολόγων που έχει η ΕΚΤ στην κατοχή της (Ιούλιο και Αύγουστο) το όλο θέμα μπορεί να επανεξετασθεί.
Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε ως αξιόπιστες (και σε πιστωτικό επίπεδο) τις ελληνικές τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει πολλά βήματα ώστε το τραπεζικό σύστημα να καταστεί περισσότερο ισχυρό. Επιβεβαίωσε ότι ο ELA αυξήθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι το Eurogroup αλλά και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να στηρίξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα.
Όπως δήλωσε «είναι σημαντικό να διατηρηθεί η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συνεχιστεί η λειτουργία του ELA».
Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της τράπεζας στην Κύπρο, ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι στις 9 Μαρτίου ξεκινά και επίσημα η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι το συνολικό ποσό που θα δαπανά η ΕΚΤ για την αγορά κρατικών αλλά και ιδιωτικών ομολόγων σε μηνιαία βάση θα φθάσει στο επίπεδο των 60 δισ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ οι αγορές θα γίνονται από την δευτερογενή αγορά.
Ακόμη διευκρίνισε ότι οι λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα δημοσιοποιηθούν εντός του σημερινού απογεύματος (16.30 ώρα Ελλάδας) στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.
Αναφορικά με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 1,5% για το τρέχον έτος (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1%), στο 1,9% το 2016 (από 1,5% προηγούμενη πρόβλεψη) και στο 2,1% το 2017.
Σε ό,τι αφορά την πορεία του εναρμονισμένου δομικού πληθωρισμού (HICP) – στοιχείο το οποίο η ΕΚΤ παρακολουθεί σταθερά και το συνδέει ακόμη και με την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης – οι εκτιμήσεις είναι ακόλουθες: Για το τρέχον έτος θα παραμείνει στο 0% (προηγούμενη εκτίμηση για 0,7%), θα ανέλθει στο 1,5% το 2016 (προηγούμενη πρόβλεψη 1,3%) και θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 1,8% το 2017.