Στα 6,271 δισ. ευρώ, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης των 3,7-4,4 δισ, ευρώ, αυξάνονται τα κεφάλαια που μπορεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την απολιγντιτοποίηση και την ενίσχυση των περιοχών που θα πληγούν από την ενεργειακή μετάβαση με βάση την πρόταση της Κομισιόν για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης.
Το ποσό προκύπτει από τον Πίνακα που ανάρτησε χθες στο Twitter η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira για τα κονδύλια που μπορεί να μοχλεύσει ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης, τα οποία αυξάνονται στα 153,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα κονδύλια που προορίζονται να ενισχύσουν τις περιοχές της Ευρώπης των οποίων η οικονομία εξαρτάται από τον άνθρακα/λιγνίτη να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικο -οικονομικές συνέπειες της μετάβασης σε μία πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο ανταγωνιστική οικονομία, όπως έγραψε η κα Ferreira.
Η νέα κατανομή, που βασίζεται στο ευρύτερη πρόταση της Κομισιόν “Next Generation EU” προβλέπει την αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στα 44 δισ. ευρώ από 7,5 δισ. ευρώ προηγουμένως και τη συνακόλουθη αύξηση των κονδυλίων που μπορεί να λάβει η χώρα μας στα 1,9 δισ. ευρώ από 294 εκατ. ευρώ προηγουμένως.
Η Πολωνία είναι η χώρα που μπορεί να κινητοποιήσει τα περισσότερα κεφάλαια, 29,294 δισ. ευρώ, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 22,186 δισ. ευρώ και τη Ρουμανία με 15,808 δισ. ευρώ. Σημαντικοί είναι επίσης οι πόροι για την Τσεχία με το σύνολο των εν δυνάμει μοχλευόμενων κεφαλαίων να φθάνει στα 12,127 δισ. ευρώ και τη Βουλγαρία με σύνολο 10,270 δισ. ευρώ.