Κλείσιμο στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα επίπεδα, τις 650,60 μονάδες και απώλειες 2,17%, κατέγραψε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. την Πέμπτη. Τι κι αν οι εισηγμένες κατά την τρέχουσα εβδομάδα, ειδικά τα blue chips, ανακοίνωσαν σημαντικά μερίσματα. Οι επενδυτές προβαίνουν σε κατοχύρωση κερδών, ως αποτέλεσμα της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης που κατέγραψε η αγορά από τα χαμηλά των 480 μονάδων μέχρι τις 680 μονάδες το προηγούμενο διάστημα. Από εκεί και πέρα μάλλον στα ψιλά πέρασε η αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ευρωπαϊκού think tank Capital Economics για τον ρυθμό της ύφεσης φέτος. Η αρχική της εκτίμηση ήταν 15% και πλέον μειώθηκε στο 8%. Σημειωτέοιν, ότι αντίστοιχη είναι και η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου. Όπως και να ‘χει πάντως, ο μεγάλος κίνδυνος, αυτός του Covid 19 παραμένει υπαρκτός. Χώρες, όπως η Γερμανία επαναφέρουν τους περιορισμούς στις βόρειες πόλεις της χώρας, τη στιγμή που το πόκερ για το ευρωταμείο ανάκαμψης των 750 δις. ευρώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Για την Ελλάδα, οι προσδοκίες είναι μεγάλες, με κεφάλαια που αναμένεται να πλησιάσουν τα 32 δις. ευρώ. Για το λόγο αυτό, ο Ιούλιος αναμένεται ιδιαίτερα θερμός για τις αγορές και το Χ.ΑΣΣ. Το ελληνικό 10ετές ομόλογο αν και έχει τσιμπήσει σχετικά, υποχωρεί την Πέμπτη στα επίπεδα του 1,29%, με το αντίστοιχο ιταλικό στο 1,37%.
Κατά τα άλλα, οι ευρωπαϊκές αγορές ενισχύονται μεν, όχι ενθουσιωδώς δε, κυρίως λόγω των ανησυχιών ως προς το ενδεχόμενο ενός δευτέρου κύματος κορωνοϊού στο βόρειο ημισφαίριο. Για το λόγο αυτό, η μετοχή της Aegean υποχώρησε 4,7% την Πέμπτη στο Χρηματιστηριακό ταμπλό, υποχωρώντας στα 4,94 ευρώ και όγκο 107 χιλιάδων τεμαχίων. Εξαίρεση από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση απετέλεσε η μετοχή της Ελλάκτωρ που ενισχύθηκε 2,8%, κλείνοντας στο 1,02 ευρώ. Πιέσεις πάνω από 3,79% για τον ΟΤΕ, με την μετοχή να υποχωρεί στα 11,93 ευρώ, 3,4% οι απώλειες για τον ΟΠΑΠ, στα 8,62 ευρώ και πάνω από 3,3% οι απώλειες για την Coca Cola, στα 22,50 ευρώ.
Οι χρηματιστές μιλούν για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα θα απαιτηθεί ρευστότητα τόσο για το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ της; ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, όσο και για το ομόλογο των 320 εκατ. ευρώ της Lamda Development.
Σχεδόν 2% η πτώση στην ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, 1,2% στην ΔΕΗ, 1,95% στην ΕΧΑΕ, καθώς οι συναλλαγές υποχωρούν κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ (στα 48,8 εκατ. σήμερα), όταν την προηγούμνενη εβδομάδα ο μέσος όρος ήταν 70 εκατ. ευρώ, 1,96% υποχώρησε ο Μυτιληναίος και λιγότερο 0,21% η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, στα 9,38 ευρώ.
Με απώλειες τέλος, έκλεισαν και οι τράπεζες. 2,69% η πτώση στην Alpha, 1,95% για την ΕΤΕ, 2,8% για την Eurobank και 2,7% για την Πειραιώς.
Aπό τις μετοχές που διακινήθηκαν 61 υποχώρησαν και 29 ενισχύθηκαν.