Νέο φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δύο θα είναι οι καινοτομίες: α) προσέλκυση συνταξιούχων της Β. Ευρώπης στην Ελλάδα, όπου θα φορολογούνται με συντελεστή 10%, και β) δωρεάν μετοχές με ελκυστική φορολόγηση στους εργαζόμενους, το προσωπικό μιας επιχείρησης. Το μεν πρώτο αποτελεί συνέχεια του φορολογικού νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και δίδονταν κίνητρα στους αλλοδαπούς εκατομμυριούχους να προτιμήσουν την χώρα μας για φορολογική τους έδρα, το δεύτερο δε, αποτελεί καινοτομία, αφού ο εργαζόμενος θα έχει το δικαίωμα στην λήψη αποφάσεων για την πορεία μίας επιχείρησης με εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο και συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις. Και τα δύο, θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει τον Ιούλιο προς ψήφιση από την Βουλή το οικονομικό επιτελείο, στο οποίο, θα περιλαμβάνονται ακόμα οι διατάξεις ως προς το τι θα ισχύσει φέτος με την προκαταβολή φόρου.
Αναλυτικότερα, δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχουν επιδείξει αλλοδαποί συνταξιούχοι, κυρίως από την Βόρεια Ευρώπη, για μόνιμη παραμονή τους στη χώρα μας, είτε λόγω κλίματος, είτε λόγω του χαλαρού τρόπου ζωής, σε αντίθεση με τις χώρες καταγωγής τους, το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, πήρε το πράσινο φως να φέρει νομοσχέδιο που θα δίνει κίνητρα στην κατηγορία αυτή πολιτών της Ε.Ε.
Όπως εξηγούν πηγές από το ΥΠΟΙΚ, οι συνταξιούχοι από την Β. Ευρώπη και όχι μόνο, γνωρίζουν την Ελλάδα και την προτιμούν κάθε χρόνο για τις διακοπές τους, ενώ πολλοί από αυτούς τυχαίνει να έχουν αγοράσει σπίτια, είτε σε κάποιο νησί, είτε στην ελληνική ύπαιθρο.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει κίνητρο τον φορολογικό συντελεστή, ο οποίος θα είναι της τάξης του 10%.
Stock options στο προσωπικό
Η φορολόγηση των stock options θεωρείται υπεραξία και φορολογείται με συντελεστή 15% αφού προκύπτει από τη μεταβίβαση μετοχών που αποκτήθηκαν κατ’ ενάσκηση του δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης μετοχών. Ειδικότερα, το εισόδημα που αποκτούν εργαζόμενοι, εταίροι ή μέτοχοι με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options) δεν φορολογείται πια με βάση τη γενική κλίμακα συντελεστών του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, ως παροχή σε είδος, αλλά αποτελεί εισόδημα από υπεραξία, φορολογούμενο με συντελεστή 15%. Τα παραπάνω ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω μετοχές μεταβιβάζονται από το δικαιούχο μετά από τη συμπλήρωση 24 μηνών από την απόκτησή τους. Όσον αφορά σε νεοσύστατες μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, το παραπάνω διάστημα παρατείνεται στους 36 μήνες και η υπεραξία φορολογείται, υπό προϋποθέσεις, με 5%.
Όμως, διατυπώθηκαν αμφιβολίες. Όπως επισημαίνει και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της, η άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης, δηλαδή η απόκτηση των μετοχών, φαίνεται να αποτελεί, κατ’ αρχήν, φορολογητέα παροχή σε είδος, καθώς, το αν εξαιρείται ή όχι από τις παροχές σε είδος, ούτως ώστε να φορολογηθεί ευνοϊκότερα ως υπεραξία, θα κριθεί, εν τέλει, μετά την παρέλευση 24 μηνών, οπότε και οι φορολογούμενοι θα έχουν ήδη υποβάλει τις φορολογικές δηλώσεις τους. Όπως είναι προφανές, η διάταξη χρήζει άμεσα αναδιατύπωσης ή διευκρινίσεων ώστε η παροχή δικαιωμάτων προαίρεσης να αποτελέσει ένα ελκυστικό και αποτελεσματικό εργαλείο για τα στελέχη επιχειρήσεων.