Ως το ποτήρι που ξεχείλισε εκλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήρθε να προστεθεί πάνω σε μια μεγάλη δέσμη άλλων προκλήσεων της Άγκυρας σε βάρος της χώρας μας και όχι μόνο, αφού η υπόθεση του -κατά την UNESCO- Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι παγκοσμίων διαστάσεων και όχι μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό επιχειρούν να διαμηνύσουν σε κάθε ευκαιρία όλα τα κυβερνητικά στελέχη, που προεξάρχοντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να το φέρουν στην κορυφή του δημόσιου διαλόγου σε όλες τις επίσημες ή ανεπίσημες διεθνείς επαφές τους, μιλώντας πιο ξεκάθαρα από ποτέ για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
Ο κ. Μητσοτάκης, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας, ξεκινά γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο. Το Σαββατοκύριακο συνομίλησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ενώ από σήμερα αναμένεται να μιλήσει και με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους των Βρυξελλών.
Στη Σύνοδο Κορυφής εξάλλου ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το περιβάλλον του, αναμένεται να έχει αρκετά τετ α τετ, προωθώντας τις ελληνικές θέσεις και ζητώντας μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή για τις τουρκικές προκλήσεις απέναντι σε μια «ευρωπαϊκή χώρα», τα σύνορα της οποίας με την Τουρκία είναι «και ευρωπαϊκά σύνορα».
Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήδη ενημέρωσε τους ομολόγους του που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενόψει του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι η απόφαση Ερντογάν αποτελεί πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς ακυρώνει το διάταγμα της κυβέρνησης Κεμάλ Ατατούρκ, που χρονολογείται από το 1934, για την προστασία της Αγίας Σοφίας με τη μετατροπή της σε μουσείο.
Οι κυρώσεις, πάντως, που θα στηρίξει η Ελλάδα σε βάρος της Άγκυρας δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας, για το οποίο καλείται σύσσωμη η διεθνής κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά γενικότερα τις κλιμακούμενες προκλήσεις της σε όλα τα επίπεδα.
Η χώρα μας ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που αυτή παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. «Η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι εδώ θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση, για να αποτρέψει. Γιατί αν δεν αποτρέψει, δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί. Μα καθόλου», δήλωσε χθες ο Νίκος Δένδιας, δίνοντας τον τόνο.
Όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, έθεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο να σταματήσουν οι διελεύσεις τουρκικών φορτηγών προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Όπως είπε σε συνέντευξή του (Θέμα fm), «θα πρέπει να αναζητηθούν ευφυείς τρόποι αντίδρασης για την απόφαση αυτή. Οι σχέσεις της UNESCO με την Τουρκία δεν μπορεί να είναι πια ίδιες, πρέπει να αλλάξουν. Αν συμβεί αυτό, έχει επίδραση στον τουρισμό και στη διεθνή εικόνα μιας χώρας. Θα μπορούσαν να σταματήσουν οι διελεύσεις τουρκικών φορτηγών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας», τόνισε.
Την ίδια ώρα, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συλλέγουν υπογραφές, ώστε μαζί με συναδέλφους τους από όλα τα κράτη-μέλη και πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πλην της ακροδεξιάς, να απευθύνουν επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Josep Borrel και τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay, προκειμένου να αναληφθεί η απαραίτητη δράση για τη διάσωση της Αγιάς Σοφιάς, ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «η εργαλειοποίηση της Αγιάς Σοφιάς από την τουρκική κυβέρνηση, με σκοπό να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στρέφεται εναντίον της διαθρησκευτικότητας και αποδεικνύει έμπρακτα ότι η τουρκική κυβέρνηση παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες». Οι ευρωβουλευτές έχουν τη δυνατότητα να προσυπογράψουν την επιστολή έως αύριο, Τρίτη, οπότε και η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους.