Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις αγορές, το Χ.Α. και τα ομόλογα, αλλά και στα desks των ξένων διαχειριστών που παρακολουθούν την Ελλάδα. Συναγερμός, ο οποίος έχει διάρκεια από χθες μέχρι και τις 2 Αυγούστου και συνδέεται με τη νέα πρόκληση των Τούρκων να «δεσμεύσουν» με NAVTEXθαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανατολικά της Κρήτης και νοτίως του Καστελόριζου. Ορμώμενοι από το ανυπόστατο μνημόνιο ανακήρυξης ΑΟΖ με την επισφαλή κυβέρνηση Σάραζ της Λιβύης, το οποίο δεν έχει νομιμοποίηση του κοινοβουλίου της χώρας, οι Τούρκοι επιδιώκουν τη μέρα που η Ελλάδα κατήγαγε μεγάλη διπλωματική και οικονομική επιτυχία στις Βρυξέλλες, να προβάλουν τις παράνομες διεκδικήσεις τους.
«Δεν ξέρω αν ενοχλείται (σ.σ. η Τουρκία) καθ' οποιοδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία, η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να πω (σ.σ. απευθυνόμενος προς τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών χθες), είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά». Αυτό δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τις κόκκινες γραμμές που έχει η χώρα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο διεθνές ακροατήριο.
Την ίδια ώρα που συνέβαιναν αυτά, ο Αμερικανός πρέσβης κ. Τζέφρι Πάιατ αναρτούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία από αμερικανικό αποβατικό που προσέγγιζε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γεμάτο από πεζοναύτες για κοινές ασκήσεις με Έλληνες συναδέλφους τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ…
Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις. Οι χθεσινές πωλήσεις που παρέσυραν τον γενικό δείκτη στη στήριξη (σ.σ. για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες) των 630 μονάδων, τη στιγμή που η αγορά έβλεπε τις 663 (αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και ένα μήνα) προβλημάτισαν. Και ξεκίνησαν από τους Έλληνες επενδυτές και στη συνέχεια πέρασαν στα ξένα desks. Αυτό, διότι περνούσαν από τα μόνιτορς των επαγγελματιών της αγοράς ειδησεογραφικά alerts ότι «ξεκίνησε ο Τουρκικός στόλος να κατέρχεται του Αιγαίου για να συνοδεύσει το ερευνητικό σκάφος Uruc Reis. Τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ που γράφονταν αυτές οι γραμμές το τούρκικο ερευνητικό βρισκόταν στο λιμάνι της Αττάλειας.
Όπως και νά ‘χει στην αγορά λειτούργησαν τα αντανακλαστικά μιας γεωπολιτικής απειλής, τη στιγμή που η χώρα έχει καταφέρει να αποσπάσει 72 δις. ευρώ σε επιχορηγήσεις, δάνεια και από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όλα για την ανάταση της οικονομίας μετά την πανδημία.
«Έχουμε μπροστά μας μία δεκαετία διοχέτευσης σοβαρών κεφαλαίων που θα λειτουργήσουν ευεργετικά για την ανάπτυξη της οικονομίας», σχολιάζει ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Πετράκης. «Μόνο το 2021 θα λάβουμε το 10% των κεφαλαίων και στην τρέχουσα διετία το 70%. Πρωτοφανή μεγέθη, όπου αν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊου, ενδεχομένως να αλλάξουν οι όροι και να καταστούν ακόμα πιο ευέλικτοι για τα κράτη μέλη και ασφαλώς την Ελλάδα. Και όχι μόνο αυτό, έχουμε μπροστά μας, όπως φαίνεται μία ακόμα τουρκική απειλή, η οποία θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την επιστροφή σε στέρεες βάσεις ανάπτυξης».
Από την πλευρά τους οι χρηματιστές δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Ο κ. Τάκης Ζαμάνης επικεφαλής επενδύσεων της Βeta ΑΧΕΠΕΥ, δεν θα απέκλειε για σήμερα παρόμοια συμπεριφορά της αγοράς με τη σημερινή.
Ο χρηματιστής κ. Ν. Χρυσοχοϊδης δε, σχολιάζει σκωπτικά το γύρισμα της αγοράς λέγοντας, «όταν γίνεται μία πρόκληση σε εθνικά ζητήματα δεν δίνεται… ραντεβού». Ο ίδιος επισημαίνει ότι, «είναι πολύ σημαντικό ότι η αγορά διατηρεί τη στήριξη των 630 μονάδων, η οποία απειλήθηκε προ δεκαημέρου, αλλά επανήλθε. Τυχόν διάσπαση των 630 μονάδων, η τεχνική ανάλυση δίνει τη στήριξη στις 570 μονάδες».
Σημειώνεται πάντως, ότι το ελληνικό 10ετές βρίσκεται μιαν ανάσα πριν σπάσει πτωτικά το 1%, ενώ χθες έκανε πράξεις στο 1,08%. To δε τούρκικο 10ετές διαμορφώνεται στο 12,3%, ενώ η λίρα ξεπέρασε τα 6,8 δολάρια…
Η κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην Ν.Α.Μεσόγειο περιπλέκει τα πράγματα. Οι κινήσεις Ερντογάν στη Λιβύη και ειδικά ως προς την κατάληψη της Σύρτης, φαίνεται ότι δεν θα μείνουν αναπάντητες από τον Αιγυπτιακό στρατό που ήδη έχει στρατοπεδεύσει στα ανατολικά της χώρας.
Ήδη ο χρυσός ίπταται στα υψηλά εννέα ετών στα 1.844 δολ. η ουγγιά…