Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν εν πλω οι μονάδες κρούσης του Πολεμικού μας Ναυτικού απέναντι σε συνολικώς 30 Τουρκικά πλοία που περιλαμβάνουν το σύνολο των τουρκικών φρεγατών, κορβέτων, πλοίων γενικής υποστήριξης καθώς και πυραυλακάτων εκ των οποίων άλλες σε θέσεις απόκρυψης στα παράλια και άλλες στην ανοιχτή θάλασσα.
Όπως επισημαίνει το defencereview.gr οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες νότια της Μεγίστης (Καστελόριζο) αποδεικνύουν ότι χρειάζεται ισορροπημένος στόλος. Ο καιρός αποτελεί ως τώρα τον ανασταλτικό παράγοντα που δεν έχει πραγματοποιήσει έρευνες το Oruc Reis.
Το ΠΝ παρακολουθεί και καταγράφει κάθε κίνηση του Τουρκικού Ναυτικού αξιοποιώντας τα ναυτικά παρατηρητήρια, τα παράκτια περιπολικά και τις κανονιοφόρους που δίνουν διαρκώς εικόνα σε Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και στο κέντρο επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου στο Στρατηγείο Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου πολλά μέτρα κάτω από τη γη.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν παρατηρείται ενίσχυση των χερσαίων στρατευμάτων της 1ης Τουρκικής Στρατιάς ενώ από πλευράς τουρκικής αεροπορίας υπάρχει μερική μεταστάθμευση μαχητικών σε αεροπορικές βάσεις εγγύς του Αιγαίου.
Το Δ Σώμα Στρατού και η ΑΣΔΕΝ βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή με το προσωπικό να έχει τα πάντα έτοιμα από πλευράς υλικών και πυρομαχικών, έτοιμο να εξέλθει των στρατοπέδων εάν απαιτηθεί. Προς το παρόν δεν έχει ενεργοποιηθεί το εθνικό σύστημα συναγερμού.
Η ΠΑ διατηρεί συνεχείς ετοιμότητες ενώ τα ΑΣΕΠΕ, ιπτάμενα ραντάρ που αποτελούν τα μάτια των Ενόπλων Δυνάμεων σαρώνουν και καταγράφουν τα πάντα.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες εκτιμάται ότι ο αριθμός των τουρκικών πλοίων εμφανίζονται να κινούνται σε δύο ομάδες, με την μία να προπορεύεται της άλλης. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από περισσότερα πλοία τα οποία αναχώρησαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ και η δεύτερη ομάδα από πλοία που αναχώρησαν από τον κόλπο της Σμύρνης και χαράσσοντας πορεία προς νότο, ακολουθούν τον πρώτο στολίσκο.
Την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί ο ελληνικός στόλος, η πλειονότητα του οποίου έχει απλωθεί στο νότιο Αιγαίο έχοντας τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή έτσι ώστε, εάν χρειαστεί, να αντιδράσει στο ενδεχόμενο που το τουρκικό ωκεανογραφικό αφήσει το λιμάνι της Αττάλειας.
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι συνεχείς οι συσκέψεις μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εντολή που έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου προς την ηγεσία του Πενταγώνου, είναι να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι και να αποφευχθούν δηλώσεις ή ενέργειες που θα μπορούσαν να εκληφθούν από την απέναντι πλευρά, ως μήνυμα κλιμάκωσης της έντασης.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει συστάσεις για ψυχραιμία, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης, όπως ήταν η σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Καλίν
Ως «υπερβολική» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, την αντίδραση της Ελλάδας στις κινήσεις της Τουρκίας μετά την έκδοση της προκλητικής NAVTEX.
Μιλώντας σε σεμινάριο του think tank «European Policy Center» ο κ. Καλίν υποστήριξε ότι «δεν θέλουμε στρατιωτική ή πολιτική ένταση».
«Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα να συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο Πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες, όλα μέρος των συζητήσεων» πρόσθεσε ο κ. Καλίν.
Ωστόσο επανέλαβε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως είναι 2 χιλιόμετρα από Τουρκία και 580 από το ελληνικό έδαφος».
«Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών. Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις» κατέληξε για το θέμα ο Ιμπραήμ Καλίν.
Yeni Safak
Για το ενδεχόμενο η Τουρκία να αναπτύξει πυραύλους στα παράλια του Αιγαίου, απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου, μιλά ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής, Καντίρ Ντογάν.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», δεν αποκλείεται η Τουρκία να αναπτύξει τα συστήματα Bora και Atmaca (πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος μπορεί να πλήξει πλοία στη θάλασσα) στα παράλια για να αποτρέψει πιθανή επίθεση από την Ελλάδα.
Ένας άλλος τρόπος αποτροπής, σύμφωνα με τον Καντίρ Ντογάν, είναι η χρήση μαχητικών F-16 και drones. «Η Τουρκία έχει περισσότερες από μία στρατιωτικές επιλογές. Τα συστήματά μας έχουν αποδείξει την αξία τους σε διάφορες περιοχές. Η ενεργή χρήση τους στην περιοχή θα αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης», ανέφερε ο Τούρκος αναλυτής αμυντικών θεμάτων.
«Το προστατεύουν 15 πλοία» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak για το Oruc Reis που ετοιμάζεται για έρευνες, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μετά την έκδοση της παράνομης Navtex από την Άγκυρα. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει πως η Τουρκία έχει αποστείλει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με 15 πολεμικά πλοία, drones και μαχητικά F-16.