Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας στα σχέδια της ΕΕ για την επιβολή φόρου άνθρακα στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες εκτός ΕΕ. Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας προειδοποίησε ότι το σχέδιο αυτό δεν συνάδει με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Ο Maxim Reshetnikov δήλωσε ότι η Μόσχα «ανησυχεί εξαιρετικά για τις προσπάθειες της ΕΕ να χρησιμοποιήσει την ατζέντα για το κλίμα προκειμένου να δημιουργήσει νέα εμπόδια»
Το εργαλείο που προτείνουν οι Βρυξέλλες αφενός για να προστατεύσουν τις βιομηχανίες τους από τον κίνδυνο μετεγκατάστασης σε τρίτες χώρες με λιγότερο αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία (carbon leakage) και αφετέρου για να αντλήσουν έσοδα για το περίφημο Σχέδιο Ανάκαμψης, επιβάλλει πρόσθετες εισφορές σε εισαγόμενα προϊόντα που κατασκευάζονται με μη βιώσιμο τρόπο. Με τον τρόπο αυτό οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι ενισχύουν την εντός ΕΕ παραγωγή, δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για να “πρασινίσουν” και οι εκτός ΕΕ βιομηχανίες.
Ωστόσο, ο συνοριακός φόρος θα πρέπει να κινηθεί σε μια λεπτή γραμμή που να συνδυάζει τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ με τη τήρηση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τους οποίους η Μόσχα θεωρεί ότι παραβιάζονται αν επιβληθεί ο φόρος άνθρακα στα σύνορα.-
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για την προώθηση της περιβαλλοντικής ατζέντας να συμμορφώνονται αυστηρά με τους κανόνες του ΠΟΕ, διότι οι μηχανισμοί που προτείνονται τώρα από ορισμένους συναδέλφους μας, κατά την άποψή μας, αντιβαίνουν στους κανόνες του ΠΟΕ», δήλωσε ο κ Ρεσετίνκοφ, όπως μετέδωσε το Euractiv.
Τον Φεβρουάριο, ένας κορυφαίος σύμβουλος του Κρεμλίνου προειδοποίησε τους ηγέτες των επιχειρήσεων της Ρωσίας να αρχίσουν να προσαρμόζουν τις γραμμές παραγωγής τους στην προοπτική της εφαρμογής του φόρου άνθρακα στο εγγύς μέλλον.
Ας σημειωθεί ότι η Κομισιόν πριν λίγες ημέρες έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για τον φόρο άνθρακα στα σύνορα, ο οποίος προγραμματίζεται να τεθεί σε ισχύ το 2023.
Οι Βρυξέλλες και η Μόσχα έχουν ήδη μία μακρά ιστορία διενέξεων στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Την περασμένη εβδομάδα, ο ΠΟΕ που εδρεύει στη Γενεύη αποδέχθηκε μία καταγγελία της Ρωσίας κατά μέτρων αντιντάμπινγκ της ΕΕ. Πρόκειται για την τρίτη φορά που το μπλοκ χάνει μια υπόθεση υπέρ του μεγάλου ανατολικού του γείτονα.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι η απόφαση του ΠΟΕ «επιβεβαιώνει τη νομιμότητα συγκεκριμένων κανόνων αντιντάμπινγκ της ΕΕ σύμφωνα με τη νομοθεσία του ΠΟΕ, ενώ θέτει ορισμένα ζητήματα όσον αφορά στην πρακτική εφαρμογή τους». Η Κομισιόν επιφυλάχθηκε για τις περαιτέρω κινήσεις της, αφού μελετήσει λεπτομερέστερα την απόφαση του Οργανισμού.
Εκτός από την ΕΕ, πράσινο φόρο στα σύνορα σχεδιάζουν να επιβάλλουν και οι ΗΠΑ ή μάλλον ο Τζο Μπάιντεν, αν εκλεγεί πρόεδρος, καθώς ένα παρεμφερές μέτρο περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του Αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος,
"Θα εφαρμόσουμε φόρο προσαρμογής άνθρακα στα σύνορα σε προϊόντα από χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού. Δεν θα αφήσουμε τους ρυπαίνοντες να υπονομεύσουν την αμερικανική ανταγωνιστικότητα", αναφέρει το σχετικό έγγραφο.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ εκ νέου στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμαε αν εκλεγεί πρόεδρος, αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε στα μέσα του 2017 να ενεργοποιήσει τη μακρά διαδικασία απόσυρσης από τη Συμφωνία, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Ο φόρος άνθρακα στα σύνορα αποτελεί για την ΕΕ ένα από βασικά εργαλεία άντλησης ιδίων πόρων για τη χρηματοδότηση του νέου μακροχρόνιου προϋπολογισμού.