Την υποχρεωτική χρήση της μάσκας προστασίας για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου σε μαγαζιά, ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημοτικά καταστήματα, ιατρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κ.α. ανακοίνωσε ο υφυπουργός. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ειδικότερα για το λιανεμπόριο, τόνισε ότι είναι υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας από καταναλωτές και εργαζόμενους σε όλα τα καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, καταστήματα λιανικής).
Επεκτείνεται έτσι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας εκτός από τα ΜΜΜ και τα σούπερ μάρκετ, καθώς η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από την αύξηση των κρουσμάτων, ιδίως στην Αττική.
Όπως τόνισε είναι σημαντικό να τηρούνται πιστά οι κανόνες υγιεινής και να αποφεύγονται συναθροίσεις.
Παράλληλα ανέφερε ότι σε 171.138 ανέρχονται οι έλεγχοι που έχουν διεξαχθεί συνολικά, ανά πύλη εισόδου, στη χώρα από την 1η Ιουλίου έως τις 26 Ιουλίου ενώ αυτήν τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα COVID-19 ανέρχονται σε 429.
Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η αύξηση εγχώριων κρουσμάτων δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό ούτε εφησυχασμό. Τόνισε ότι τις προηγούμενες μέρες, η προσοχή ήταν στραμμένη στις βαλκανικές χώρες ενώ πλέον στρέφεται στην Ισπανία.
Ερωτηθείς για τις εκκλησίες, τόνισε ότι σε γενικές γραμμές τηρούνται τα μέτρα περιορισμού. Πάμε βήμα βήμα και ανάλογα με τις εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σημείωσε.
Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί γενικό lockdown ενώ είμαστε μακριά και από επιβολή τοπικού lockdown. «Θα ακολουθήσουν πολλά βήματα, αν χρειαστεί, προτού φτάσουμε σε ένα τοπικό lockdown. Είμαστε μακριά ακόμη», σημείωσε.
Χθες ανακοινώθηκαν 17 νέα κρούσματα στην Αττική, σε μια απότομη αύξηση 100% στην καμπύλη από τα νέα κρούσματα των τελευταίων ημερών, ενώ εντοπίστηκαν ακόμη δύο στην Καβάλα, δύο στην Αχαΐα και από ένα κρούσμα σε Μαγνησία, Χαλκιδική και Βοιωτία, ενώ και τις προηγούμενες ημέρες έχουν εμφανιστεί μικροεστίες σε τουριστικές περιοχές όπως η Κρήτη, η Χαλκιδική, η Ζάκυνθος και η Σάμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν αυτών που αφορούν τους τουρίστες οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα μας, αποφασίστηκε ήδη να απαγορευτούν τα πανηγύρια (θα ισχύσει και τον Αύγουστο), αλλά και να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα.
Όπως έγινε γνωστό, από τις 24 μέχρι τις 26 Ιουλίου, έγιναν 2.816 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 198 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 220 πρόστιμα ύψους 86.050 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας καταστημάτων 90 ημερών συνολικά.
Ανησυχία για τα αστικά κέντρα, κυρίως σε Αττική - Θεσσαλονίκη
Κάνοντας λόγο για μια «σταθερή τάση» κρουσμάτων, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 145 ενεργά περιστατικά στην Αθήνα.
Εξ αυτών, τα 36 νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ τα 109 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Το 72%, παράλληλα, αφορά τρεις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου της Αθήνας.
Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χαρδαλιάς αποσαφήνισε ότι σήμερα υπάρχουν 66 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων μόλις τα οκτώ νοσηλεύονται και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
«Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Η αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ. Τρέφεται από κάθε λάθος μας» επεσήμανε, παράλληλα, ο αρμόδιος Υφυπουργός.
Επανέλαβε δε ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες και τα μέτρα προστασίας, καθώς και να αποφεύγουν τους αχρείαστους συνωστισμούς.