Σε συμφωνία με τους μεγαλύτερους πιστωτές της κατέληξε η Αργεντινή, για τους όρους μιας αναδιάρθρωσης ξένων ομολόγων ύψους 65 δισ. δολαρίων.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, με σημερινή της ανακοίνωση η κυβέρνηση της χώρας, δήλωσε πως η συμφωνία «θα επιτρέψει στα μέλη των ομάδων πιστωτών και σε άλλους τέτοιους κατόχους να στηρίξουν την πρόταση αναδιάρθρωσης χρέους της Αργεντινής και να χορηγήσουν στην Αργεντινή σημαντική ελάφρυνση χρέους».
Αν η πρόταση αυτή λάβει την έγκριση αρκετών επενδυτών, τότε η χώρα θα μπορέσει να αποφύγει δυνητικά έναν πολυετή αποκλεισμό από τις κεφαλαιαγορές, όπως είχε συμβεί μετά την καταστροφική χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001, η οποία πυροδότησε μια οξεία νομική διαμάχη με τους λεγόμενους ομολογιούχους “holdout”, η οποία επιλύθηκε μόλις το 2016.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πέραν της τροποποίησης των όρων των νέων ομολόγων που θα αντικαταστήσουν το παλαιό, αθετημένο χρέος για να έχουν περισσότερη δύναμη οι πιστωτές σε οποιαδήποτε μελλοντική αναδιάρθρωση, «η Αργεντινή θα προσαρμόσει ορισμένες ημερομηνίες πληρωμής… χωρίς να αυξάνεται το συνολικό ποσό των πληρωμών του αρχικού κεφαλαίου ή των επιτοκίων που δεσμεύεται η Αργεντινή να καταβάλλει ενώ ενισχύεται η αξία της πρότασης για την κοινότητα των πιστωτών».
Οι ομολογιούχοι θα πρέπει ακόμα να ψηφίσουν επί της συμφωνίας, και υπάρχει κίνδυνος ορισμένοι από αυτούς να αποφασίσουν και πάλι να ασκήσουν βέτο, ωστόσο πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων εκτίμησε πως αυτό είναι απίθανο.
Όπως αναφέρουν οι FT, εάν περάσει, η συμφωνία θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Η Αργεντινή θα εισέλθει τώρα σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, το οποίο έχει δανείσει στη χώρα 44 δις. δολάρια από το 2018, επιδιώκοντας να καθυστερήσει πληρωμές χρέους που λήγουν το 2021-2023, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας.
Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση της χώρας να επικεντρωθεί στη διόρθωση των πολλών άλλων προβλημάτων της οικονομίας, όπως πληθωρισμός, τα capital controls και η ύφεση.