Μία στις τρεις επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να καταργήσει θέσεις εργασίας στη διάρκεια του τρίτου φετινού τριμήνου, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, κάτι που δημιουργεί φόβους για ένα κύμα αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας ενώ αναμένεται σε μερικούς μήνες το τέλος.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις ιδιωτικές εταιρείες, με σχεδόν το 40% να αναμένει απολύσεις, σύμφωνα με έρευνα με δείγμα 2.000 εργοδοτών από το ανθρώπινο δυναμικό του CIPD και του Adecco Group.
Η αύξηση των μισθών φαίνεται επίσης να είναι συγκρατημένη. Οι εργοδότες που σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών είναι ελάχιστοι ενώ αναμένουν αύξηση 1% στη βασική αμοιβή, σε σύγκριση με 2% πέρυσι. Παρόλα αυτά, οι προσλήψεις αυξήθηκαν.
Το φάσμα της μαζικής ανεργίας εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενώ η κυβέρνηση επιδοτεί τους μισθούς 9,6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας με κόστος 33,8 δισεκατομμυρίων λιρών (44 δισεκατομμύρια δολάρια) από τις 2 Αυγούστου, έχει αρχίσει να τερματίζει το πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να δίνουν αγώνα επιβίωσης.
Η Τράπεζα της Αγγλίας την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποίησε ότι η ανεργία θα αυξηθεί και θα αγγίξει το 7,5% έως το τέλος του έτους.
Ο μηχανισμός μερικής ανεργίας, ο οποίος δημιουργήθηκε τον Μάρτιο για να περιοριστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις, είναι πλέον λίγο λιγότερο γενναιόδωρος.
Από την 1η Αυγούστου, οι επιχειρήσεις συμβάλλουν σε ένα μέρος του κόστους. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση αναλάμβανε να καταβάλλει αυτή το 80% του μισθού, μέχρι τις 2.500 λίρες.
Πέραν αυτού, η απόσυρση του εν λόγω μηχανισμού στα τέλη Οκτωβρίου ανησυχεί τις επιχειρήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ φάνηκε την περασμένη εβδομάδα να αποκλείει την επαναφορά του μηχανισμού, ο οποίος είναι άλλωστε πολύ δαπανηρός για τα δημόσια οικονομικά. Η εργατική αντιπολίτευση καλεί από την πλευρά της να μην εγκαταλειφθούν στην τύχη τους οι πιο ευαίσθητοι τομείς.