Αποδίδουν καρπούς οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, που φαίνεται να μην θέλει την κλιμάκωση σε επιχειρησιακό επίπεδο στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ το Oruc Reis πλέει από το απόγευμα της Δευτέρας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η διεθνής πίεσης αυξάνεται απέναντι στην Τουρκία.
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει την Παρασκευή έκτακτη συνάντηση με τον Αμερικανό όμολογό του, Μάικ Πομπέο, στην Βιέννη. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή, μετά το ελληνικό αίτημα.
Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστή η δήλωση στήριξης από την κυβέρνηση του Ισραήλ προς την Ελλάδα. Σε ανακοίνωση, την οποία δημοσίευσε η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, αναφέρεται ότι «το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο» και πως «εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».
Είναι το τελευταίο δείγμα διεθνούς στήριξης προς την Αθήνα, αλλά και έκφρασης ανησυχίας για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα.
Η Αθήνα περιμένει τα αποτελέσματα των κινήσεών της στην διεθνή διπλωματική σκακιέρα, τα οποία αναμένεται να εκδηλωθούν τόσο στο προσκήνιο όσο και παρασκηνιακά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Milliyet, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αναλάβει πρωτοβουλία -για μία ακόμη φορά- ώστε να πέσουν οι τόνοι, ζητώντας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συνεχίζει την προπαγάνδα η Τουρκία
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Τουρκία συνεχίζει την σκληρή προπαγάνδα. Ο υπουργός Άμυνας, Φατίχ Ντονμέζ, ανέβασε στο Twitter επικό βίντεο από το εσωτερικό Oruc Reis. Όσο «παίζει» το βίντεο, ακούγονται δηλώσεις του Ερντογάν για τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο: «Φυσικά δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια να μας φυλακίσει στις παραλίες μας μέσω νησιών μερικών τετραγωνικών χιλιομέτρων, αγνοώντας ένα γιγάντιο κομμάτι γης 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπως η Τουρκία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα υποκύψει σε μία τέτοια παράλογη και αβάσιμη απαίτηση».
Ο ίδιος ο Ντονμέζ γράφει: «Βήμα βήμα στη Μεσόγειο. Το Oruc Reis σκανάρει τις θάλασσές μας. Μέχρι τις 23 Αυγούστου, συνολικά 1.750 σεισμικών καλωδίων θα ποντιστούν στη Μεσόγειο για δισδιάστατη σεισμική έρευνα. Είθε η πορεία σου να είναι ανοιχτή και η ενέργειά σου να είναι υψηλή».
Τα δύο τελευταία 24ωρα η Αθήνα αποδύεται σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο, οργανώνοντας την αντεπίθεσή της.
Χθες μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε την σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ σε δήλωσή του συνόψισε την γραμμή της Αθήνας:
«Παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνουμε, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της. Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα».
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι: «Να γίνω λοιπόν απολύτως σαφής: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα. Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμαστε προς όλους. Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Επίσης, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε χθες και με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο δήλωσε: «Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού.»
Παράλληλα, ο κ. Στάνο χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο «εξαιρετικά ανησυχητική» και σημείωσε πως «πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις».
«Οι εξελίξεις έδειξαν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η ένταση και να αντιστραφεί το πολύ αρνητικό και ατυχές κλίμα κλιμάκωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στάνο, διαλέγοντας με μεγάλη προσοχή τις εκφράσεις του.